Allt om Eurovision
Lördagen den 13 maj är det final i Eurovision song contest. KP tittar närmare på årets bästa och knäppaste bidrag.
Förra årets vinnarland Ukraina arrangerar inte Eurovision på grund av Rysslands krig. I stället får tvåan Storbritannien vara värd. Tävlingen hålls i staden Liverpool. I Storbritannien är man van. Landet har ordnat tävlingen flest gånger av alla (nionde gången nu).
I år tävlar 37 länder. Som vanligt är det två semifinaler och en final. Sverige och Loreen är med i den första semifinalen den 9 maj. Där tävlar vi bland annat mot våra grannar Norge och Finland. Precis som Sverige är de favorittippade.
Årets snackisar

Saxen
Varje Eurovision brukar ha en saxofon-dänga. I år står Malta för tutandet. I Dance (Our own party) med The Busker sjunger sångaren att han mår bättre när han har på sig sin tröja (”I feel better in my sweater”) och frågar om vi vill dansa.

Krossade hjärtan
Cyperns låt heter Break a broken heart och Danmarks Breaking my heart. Reiley, som tävlar för vårt grannland, är uppvuxen på Färöarna och har över 10 miljoner följare på Tiktok.

Girlpower
Vesna tävlar för Tjeckien med låten My sister’s crown. Gruppen består av sex tjejer och bildades för att hylla kvinnlighet och systerskap.
Yngst
16-åriga Victor Vernicos är halvdansk men tävlar för Grekland. Han är den yngsta artist som har representerat landet. Låten What they say skrev Victor när han var 14 år.

Balladen
Varje år går minst en storslagen ballad till final. KP tippar att årets ballad sjungs av Remo Forrer från Schweiz. Watergun har ett viktigt budskap om krig. En annan ballad som tippas komma högt är Italiens Due vite. Sångaren Marco Mengoni tar verkligen i!

Spansk folkmusik
Låten Eaea med spanska Blanca Paloma är en kraftfull blanding av flamenco och modern pop. Enligt artisten är låten en vaggvisa som riktar sig till ett barn. Men KP får mest lust att stampa fötterna i golvet och ropa olé!

Författaren
Österrikes Teya & Salena tävlar med låten Who the hell is Edgar? Vem är då Edgar? Jo, den sedan länge döda skräckförfattaren Edgar Allan Poe. Låten handlar om att han tagit över deras kroppar ... Refrängen är lätt att sjunga med i: ”Poe, Poe, Poe, Poe”, och så vidare.

Dubbel rock
Inget Eurovision utan rockband. I år kommer de från Tyskland och Australien. Tyska Lord of the Lost med låten Blood and glitter kan nog komma sist i finalen, tippar KP.

Knäppisar
Kroatien skickar knasiga gubbar i lös-mustasch. Låten handlar bland annat om en mamma som köpt en traktor och kysst en idiot. I Kroatien är gruppen Let 3 känd för att de ibland uppträder nakna. Vi får hoppas att de behåller kläderna på i Liverpool.

Familje-fest
Albina från Albanien har med hela familjen på scenen. Gänget framför den dramatiska låten Duje. För Azerbajdzjan tävlar tvillingarna i TuralTuranX. De är inte helt olika Marcus & Martinus från årets Mello. Dubbelbär!

Banden
Irland, Lettland, San Marino och Slovenien skickar alla band som låter ungefär likadant. Bäst av dessa fyra (enligt KP-Johanna) är Irlands Wild Youth med We are one som skulle kunna vara en låt av ett annat irländskt band - U2.

Divan
För Frankrike tävlar La Zarra med låten Évidemment. Denna glamorösa sångerska har kallats en tidlös, parisisk disco-drottning.

Enhörningen
Ja ni läste rätt, Israel skickar en enhörning till Liverpool. Låten Unicorn sjungs av Noa Kirel som är en känd popartist i hemlandet.

Ostronet
Serbiens Luke Black verkar gillar skaldjur. När han framför sin låt Samo mi se spava börjar han liggandes på rygg i ett gigantiskt ostronskal. Om ostronet följer med till Liverpool är dock oklart.

Programledarna
De som i år kommer ropa ”Good evening Europe!” är: programledar-proffset Graham Norton, som både haft en egen talkshow och programlett Englands Mello i flera år. Hannah Waddingham, skådespelaren som du kanske sett i Hocus Pocus 2 eller Sex education. De får hjälp av artisterna Alesha Dixon från England och Julia Sanina från Ukraina.
Säkra finalister
Som vanligt går Spanien, Tyskland, Frankrike, Italien och Storbritannien direkt till final. De betalar nämligen mest pengar till tv-samarbetet EBU. ”The big five”, som denna grupp kallas, bildades när Tyskland blev surt för att landet misslyckades med att ta sig till final år 1996.
Förutom ”The big five” har även fjolårets vinnarland en garanterad plats i finalen. I år är det Ukraina.
KP-Johanna tippar!
1. Sverige
Kan Loreen bli första svensk att kamma hem två segrar i Eurovision? Hennes låt Tattoo är extremt segertippad. Innan hon ens vunnit Mello höll många spelbolag henne som favorit i Eurovision. En gång tidigare har det hänt att samma artist har vunnit två gånger. Johnny Logan vann för Irland 1980 och 1987.
2. Finland
Käärijä med låten Cha cha cha är också tippad i toppen av många. Låten, som sjungs på finska, kan beskrivas som en korsning mellan epa-dunk, tyska hårdrocksbandet Rammstein och finsk hiphop.
3. Ukraina
Fjolårets vinnar-land kommer troligtvis placera sig högt igen. Poppiga Heart of steel med gruppen Tvorchi är väldigt olik förra årets låt. Ukrainas bidrag valdes ut förra året. Tävlingen fick hållas i en tunnelbanestation i huvudstaden Kiev, på grund av risken för bombningar.
4. Storbritannien
Årets poplåt (enligt KP-Johanna) står brittiska Mae Muller för. I wrote a song handlar om att gå igenom hjärtesorg, bli starkare och att älska sig själv.
5. Norge
Vårt västra grannland skickar artisten Alessandra. Hon är uppvuxen i Italien. Låten Queen of kings kan beskrivas som vikinga-dunk och är stor på Tiktok. Det är tydligt att Alessandra har inspirerats av Klara Hammarströms Run to the hills.
KP-Johannas topp 5 bästa eurovision-låtar, någonsin
■ Athena - For Real (Turkiet 2004)
Klicka här för att se bidraget på youtube.
■ Inga & Anush - Jan Jan (Armenien 2009)
Klicka här för att se bidraget på youtube.
■ Jostein Hasselgård - I’m not afraid to move on (Norge 2003)
Klicka här för att se bidraget på youtube.
■ Måneskin - Zitti E Buoni (Italien 2021)
Klicka här för att se bidraget på youtube.
■ Son de sol - Brujería (Spanien 2005)
Klicka här för att se bidraget på youtube.
Alla tävlande låtar i semifinal 1
(9 maj)
Norge
Alessandra - Queen of kings
Malta
The Busker - Dance (our own party)
Serbien
Luke Black - Samo mi se spava
Lettland
Sudden lights - Aijā
Portugal
Mimicat - Ai coração
Irland
Wild youth - We are one
Kroatien
Let 3 - Mama ŠČ!
Schweiz
Remo Forrer - Watergun
Israel
Noa Kirel - Unicorn
Moldavien
Pasha Parfeni - Soarele si luna
Sverige
Loreen - Tattoo
Azerbajdzjan
TuralTuranX - Tell me more
Tjeckien
Vesna - My sister’s crown
Nederländerna
Mia Nicolai & Dion Cooper - Burning daylight
Finland
Käärijä - Cha Cha Cha
Alla tävlande låtar i semifinal 2
(11 maj)
Danmark
Reiley - Breaking my heart
Armenien
Brunette - Future lover
Rumänien
Theodor Andrei - D.G.T (off and on)
Estland
Alika - Bridges
Belgien
Gustaph - Because of you
Cypern
Andrew Lambrou - Break a broken heart
Island
Diljá - Power
Grekland
Victor Vernicos - What they say
Polen
Blanka - Solo
Slovenien
Joker out - Carpe diem
Georgien
Iru - Echo
San Marino
Piqued Jacks - Like an animal
Österrike
Teya & Salena - Who the hell is Edgar?
Albanie
Albina & Familja Kelmendi - Duje
Litauen
Monika Linkytė - Stay
Australien
Voyager - Promise
Finalklara låtar
(13 maj)
Frankrike
La Zarra - Évidemment
Tyskland
Lord of the lost - Blood & glitter
Italien
Marco Mengoni - Due vite
Spanien
Blanca Paloma - EAEA
Ukraina
TVORCHI - Heart of steel
Storbritannien
Mae Muller - I wrote a song