Många kåpeare funderar över bröst. Kropp & Knopp: Bröst-special publicerades i KP 6.
Många kåpeare funderar över bröst. Kropp & Knopp: Bröst-special publicerades i KP 6. Illustration: Andrea Femerstrand

Allt om bröst – Frågor & svar

Många brev till Kropp & Knopp handlar om bröst som växer – eller inte växer. Här svarar vi på nästan alla frågor man kan ha.

Varför ömmar knölarna?

Jag är en 12-åring som har några frågor:

1. Jag har fått hårda knölar i brösten och de ömmar jättemycket. Beror det på att brösten växer?

2. Min kompis sa att om man har en för tajt topp så slutar brösten växa. Är det sant?

WOWWW jag kom med!!!

Svar: 1. Ja, det gör det. Det är bröstkörtlarna som utvecklas. Det är inte farligt och det kommer att gå över, även om det kan hålla på i flera år. Man kan säga att det är som växtvärk i brösten. Ett tips är att ha kläder som känns sköna och inte skaver. Vissa tycker att det är skönt att bära topp.

2. Nej, det stämmer inte. Men det är skönare för dig själv att ha en topp som passar din kropp och inte sitter för hårt.


Killars bröst ömmar också

Det är inte bara tjejer som kan få ömma bröst under puber­teten. Även många killar får det. Det kan pågå i flera år och är ett tydligt tecken på att ­puberteten är igång.


De tar mig på brösten

Jag är en cool girl på 10 somrar. Många i min klass kommenterar att mina bröst är onormalt stora för min ålder. Några av killarna i min klass har också, när de gått förbi mig, tagit mig på brösten eller sagt någon kommentar typ ”Dina bröst är så najs, vill du bli ihop eller?” Det är så sjukt jobbigt. Jag vet inte vad jag ska göra.

Tjejen som är väldigt poppis och som verkligen behöver hjälp! Så snälla svara, PLEASE!!!!!

Svar: Du har kommit in i puberteten tidigare än de flesta i din klass. Det är helt fel att kommentera andras kroppar utan att du bett om det. Att kommentera på det sätt som några av killarna i din klass gör, eller att ta på dina bröst, kallas för sexuella trakasserier och är olagligt. De behöver lära sig att man inte tar på ­någon utan att den är med på det, det vill säga ger sitt samtycke. Skolpersonalen måste enligt lagen sätta stopp för detta direkt. Prata med en vuxen som du har förtroende för!

Minst bröst i klassen

Hej alla som läser denna tidning!

Jag är en tjej på 11 år som har ett problem. I min klass har jag minst bröst och har inte kommit så långt i puberteten som de andra. Jag vet att det var likadant för min mamma. Jag undrar vad jag ska göra så jag inte mår dåligt över ­detta.

Katten som behöver svar

Svar: Det kan kännas jobbigt att vara den som är sist eller först i puberteten i sin klass. Men du ska veta att du har många år av pubertetsutveckling framför dig. Inte förrän du är 18 år kan du veta hur dina bröst kommer att se ut. Det kan kännas skönt att berätta hur du känner för din mamma, din skolsköterska eller någon annan du har förtroende för.

Min pubertet är seg

Jag är en tjej på 14 år. Alla mina kompisar har fått mens och bröst.

Jag har bara små bröst. Jag kom in i puberteten när jag var 10 år, för då fick jag flytningar. Min pubertet är superseg. Jag var först in i den, men är mest outvecklad nu. Vad kan jag göra? Är jag för ung för att be om hormoner? Jag blir retad för att jag är platt.

En anonym tjej

Svar: Det verkar som om din pubertetsutveckling är helt normal, eftersom dina bröst har börjat växa och du har flytningar. Det är väldigt olika i vilken takt man utvecklas under puberteten. Om man inte har fått mens när man 16 år bör man tala med skolsköterskan eller med en ungdomsmottagning. Det är vidrigt att du blir retad. Det kallas för mobbning och det är något som skolpersonalen måste få stopp på. Prata med en vuxen du litar på, antingen hemma eller i skolan. Retandet måste få ett slut!

Hur länge växer de?

Jag är en tjej på snart 11 år.

1. Ungefär hur länge växer brösten?

2. Är det sant att man får mens cirka två år efter att brösten börjat växa?

Snälla, jag vill ha svar

Svar: 1. Det varierar från person till person. För många växer brösten under hela puberteten och fram till 18 års ålder. Men för en del som får bröst tidigt slutar brösten växa efter några år. Även senare i livet förändras brösten i storlek, bland annat om man är gravid ­(väntar barn) eller ammar. De förändras också beroende på om man går upp eller ner i vikt.

2. I de flesta fall är det så. Men det beror ­också på ärftlighet.

Vad händer vid mensen?

Jag är en flicka på 10 år. Jag undrar om tuttarna slutar växa när man får mens?

Anonym

Svar: Nej. Brösten fortsätter att utvecklas även sedan man fått mens.

Det gör ont

Jag är 9 år och mina bröst har börjat växa. Är det normalt vid min ålder?

När jag ligger på mage gör det jätteont i ­brösten. Varför?

ANONYM!

Svar: Det är helt normalt att brösten börjar växa i din ålder. Det är bröstkörtlarna som ­ömmar för att de växer. Det bästa är att för­söka låta bli att ligga på mage.

Är det dåligt med bh?

Jag är en 13-årig tjej som undrar en sak. Min syster sa att man inte ska ha bh för mycket, för då växer inte brösten lika snabbt. Hon sa även att man kan få ”hängiga bröst” som äldre om man använder bh för mycket (jag tycker inte det är något fel med hängiga bröst).

Är detta sant? Ska man undvika att ­använda bh när brösten växer?

Ska jag sluta använda bh?

Svar: Man påverkar inte bröstens tillväxt eller utseende genom att använda bh. Men det är viktigt att den sitter bra och är skön. Annars kan man få skavsår. Bh:n är till för att stötta brösten. Man får bestämma själv om man vill ha bh eller inte.

Vill inte ha så stora

Jag är en 12-årig tjej som fick mens en månad innan jag blev 10 år. Då började också mina bröst växa. Nu är de ganska stora och jag vill inte ­direkt att de ska fortsätta växa. När slutar brösten växa? Och hur gör man så att de växer långsammare?

12-årig tjej med ångest över brösten

Svar: Det går inte att påverka bröstens storlek. Det är väldigt olika när brösten ­slutar växa. För vissa växer de upp till 18-årsåldern. Eftersom du har fyllt 12 år är du välkommen till närmaste ungdomsmottagning för att prata om din oro om du vill. Personalen där har tystnadsplikt och det är gratis att gå dit.

Är bröstvårtorna ”normala”?

1. Mina bröstvårtor är inåtvända. Är det vanligt?

2. Finns det en chans att jag får ”normala” bröstvårtor, eller har man inåtvända bröstvårtor hela sitt liv?

3. Om jag får barn när jag blir vuxen, går det att amma då?

13-årig dracomalfoy

Svar: 1. Ja, ganska många har indragna bröstvårtor.

2. Dina bröstvårtor är normala. Alla bröst ser olika ut. Det är svårt att säga hur dina bröst kommer att se ut när de vuxit färdigt.

3. Ja, det går absolut att amma. Brösten ändras när man är gravid (väntar barn) och under själva amningen.

De har slutat växa

Jag är en 12-åring som har börjat få bröst. Ett tag så växte de ganska mycket, men nu känns det som att de har slutat växa. Är det normalt och kommer de att bli större?

Jippi jag kom med! Äntligen!!!

Svar: Ja, det är vanligt att det är som du beskriver. Växandet tar en paus, och sedan börjar det igen.

Vad är det för bollar?

Vi är två glada tjejer på 10 bast som undrar när brösten kommer. Vi känner som två bollar i brösten och nu har vi börjat få flytningar. Är vi i puberteten?

Anonyma

Svar: Ja, ni är i puberteten. Flytningarna och att brösten växer är tecken på det. Bollarna är bröstkörtlarna som växer.

När kommer brösten?

Jag är en tjej på 11 år som har fått hår på underlivet och har flytningar, men inga bröst. Nästan alla andra tjejer i klassen har fått bröst! Det är jobbigt att byta om på idrotten och jag undrar hur länge det dröjer innan de börjar växa?

Gurka

Svar: Eftersom du har flytningar och hår på underlivet så har du kommit in i puberteten. Dina bröst borde börja växa ganska snart.

Det ena är hårt

Jag är en tjej på 11 somrar som har en fråga. Mitt ena bröst är hårdare än det andra och där bröstvårtan sitter känns det som en liten kula. Är det farligt?

Orolig

Svar: Det är helt normalt och inte farligt.

Kulan du känner är din bröstkörtel. Det är vanligt att brösten växer lite olika. Det är också vanligt att brösten är lite olika stora, även när de vuxit färdigt.

Bh eller inte, det är frågan.
Bh eller inte, det är frågan. Illustration: Andrea Femerstrand

Hur ska jag säga?

Jag är 13 och vill ha bh, men jag vet inte hur jag ska säga det till min mamma. Det är lite pinsamt för det känns som det är för tidigt, men topparna jag fick av mamma i julas är nästan för små.

13-åring som tycker det är jobbigt

Svar: Om du vill ha bh så är det inte för tidigt. Din mamma har säkert sett att dina bröst har vuxit. Du kanske till exempel kan ta upp ämnet när ni sorterar tvätten hemma.

De blir knottriga

Jag är en tjej på 10 år. Mina bröstvårtor är oftast ganska stora, men när jag tar på brösten med kalla händer så blir bröstvårtorna mindre och typ lite knottriga. Är det här normalt?

Anonym

Svar: Ja, så är det för både kvinnor och män. Det är muskulaturen i brösten som drar ihop sig när det är kallt och gör att bröstvårtorna blir knottriga.

Måste jag ha topp?

Jag är en tjej på 10 år. Alla tjejer i min klass har topp, men inte jag. Jag vill inte ha det. Men vissa tjejer säger att det är äckligt om man inte har det. Snälla, hjälp!

Nej men hejsan

Svar: Det är helt fel av tjejerna att säga att det är äckligt att inte använda topp. Du ska klä dig som du vill. Vi måste lära oss att acceptera varandras olikheter. Om man vill bära topp eller bh avgör var och en. Det finns vuxna kvinnor som väljer att inte bära bh.

Risk för cancer?

Jag är en tjej på 11 vårar som oroar mig över en sak. Jag har ganska stora bröst. Och jag hörde en youtuber säga att man kan få bröstcancer då. Så jag undrar: Kan 11-åringar få det och är det stor risk att jag får det?

Oroliga Noshörningen

Svar: Du behöver inte oroa dig. Man kan inte få bröstcancer när man är 11 år. De flesta som får det är äldre än 65 år. När man är i 20-årsåldern är det bra att börja känna igenom brösten en gång i månaden, direkt efter mens, för att leta efter knölar. Alla kvinnor som är äldre än 40 år i Sverige kallas till mammografi. Då röntgar man brösten för att se att ingen cancer är på gång.

De är skrovliga

Jag är en 12-årig tjej vars bröst precis har börjat växa. Nu känns bröstvårtorna skrovliga. När jag kollar på dem ser det nästan sprucket ut. Är det normalt?

Ensomvillhasvar

Svar: Ibland är bröstvårtorna extra känsliga under puberteten. De blir skrovliga och kliar. Prova att smörja in med en mjukgörande salva och bär kläder som inte sitter åt.

Helt olika storlek

Jag är en person på 13 år som undrar en sak. Mina bröst har helt olika storlek. Ett är dubbelt så stort som det andra. Är det normalt?

Person som inte vet kön

Svar: Det är helt normalt. Om du är född med snippa och har en kvinnlig pubertetsutveckling kommer brösten fortsätta att utvecklas. Storleken brukar jämna ut sig efter ett tag, även fast fullvuxna bröst ofta kan vara lite olika stora, eller se lite olika ut. Om du är född med penis så är det vanligt att bröstkörtlarna utvecklas och ömmar under 2–3 år för att sedan gå tillbaka.

Får inte använda bh

Jag är en 11-årig tjej som tycker att det är jobbigt att jag inte får använda bh för min mamma. Alla mina toppar är för små. Hur kan jag göra för att få köpa en bh? Till och med mina kompisar tycker att jag ska ha det.

En tjej som inte vet om detta var rätt avdelning att skicka till

Svar: Det är klart att du ska ha en bh om du känner att du behöver det. Kan du prata med din mamma igen? Eller finns det kanske någon annan i din familj som du kan prata med? Du kanske kan berätta för henne att det blir jobbigt och obekvämt med för små toppar. Ett förslag är att du visar henne svaret på den här frågan.


Faktagranskning: Maj Sörmark, barnmorska vid Sollentuna ungdomsmottagning.

Läs mer om bröst i KP 6
Läs mer om bröst i KP 6 Illustration: Andrea Femerstrand