Billy, Billy och Billy – eller Carl Sjögren, David Fridholm och Jacob Hermansson som killarna egentligen heter.
Billy, Billy och Billy – eller Carl Sjögren, David Fridholm och Jacob Hermansson som killarna egentligen heter. Foto: Sören Vilks

Alla tre har huvudrollen

På fredag har musikalen ”Billy Elliot” premiär på Stadsteatern i Stockholm. Rollen som den unga dansaren Billy spelas av David, 12, Jacob, 14, och Carl, 14.

Billy Elliot

Från början en film från år 2000. Filmen blev en stor favorit det året. Musikalen hade premiär 2005 i London med musik av
pop-artisten Elton John.

Handlingen utspelar sig på 1980-talet i ett England som genomgår en ekonomisk kris.

– Det är gruvstrejk. Billy råkar hamna på en danslektion. Sedan är han fast, säger Jacob.

Billy bor med sin pappa och storebror, båda strejkande gruvarbetare. Att Billy vill dansa balett är inte uppskattat. Men Billy ger inte upp. Killarna berättar att pjäsens budskap är att man ska vara sig själv och våga satsa.

David, Jacob och Carl är lite av veteraner. Alla tre var med i musikalen när den spelades i Malmö förra året. Jacob och Carl spelade Billy då också, medan David spelade bästa kompisen Michael. Killarna kommer bytas av i rollen som Billy. Det blir alltså en till två föreställningar var i veckan.

– Det känns väldigt bra. Vi är förberedda. Men lite nervösa ändå eftersom det är en helt ny scen pjäsen sätts upp på, säger Carl.

– Men det är så kul. Vi får prova på massa olika sorters dans.
Dessutom får man verkligen blomma ut på scenen när man sjunger, säger David.