Den vinnande omslagsillustrationen är tecknad av Noomi Anttila, 12.
Den vinnande omslagsillustrationen är tecknad av Noomi Anttila, 12.

Alla omslagsvinnare!

Ojojoj! Över 600 fina teckningar kom in till KP:s stora omslagstävling. Temat var våren – och vinnaren lät verkligen sin talang blomma ut.

Illustration: Noomi Anttila

1:a pris

Stort grattis Noomi! Din bild är på omslaget! Hur känns det?

– Det känns jättebra! Jag är så glad! När jag läste att omslaget skulle handla om våren så tänkte jag direkt på blommor och färg. Jag tycker om att måla blommor, men även grodor och svampar. Jag skickade ­faktiskt in två teckningar till tävlingen, den andra var med svampar. Jag har många svampar på mitt rum som jag har gjort själv av lera.

Noomi Anttila

Ålder: 12 år.

Bor: I Haninge utanför Stockholm.

Familj: Mamma, pappa och storasyster.

Husdjur: Kaninerna Bullen och Tiger.

Intressen: Teckna, karate, läsa och vara med vänner.

Favoritmat: Sushi.

Favoritämnen: Bild och musik

Vad ger dig inspiration?

– Man ser ju mycket bilder hela tiden, utan att kanske tänka på det. Men så har jag gått på konstkurs på kulturskolan också i flera år.

Målar du även mycket hemma?

– Ja, om jag hamnar i rätt känsla kan jag sitta flera dagar i rad och måla. När jag gjorde omslagsbilden var jag helt exalterad. Jag målade med vattenfärger på akvarellpapper. Jag gillade att göra formen på blommorna. Och så var det kul att det var till en tävling. Att ni på KP skulle titta på vad jag hade gjort.

Övriga vinnare:

Illustration: Olle Stockhaus

Olle Stockhaus, 12, Hallabro i Blekinge

”Jag började med att rita en katt i en regnjacka och sedan kom resten av sig själv. Jag använde både tuschpennor och färgpennor. Den lilla gummiankan var min systers idé.”

Illustration: Tyra Wik

Tyra Wik, 12, Linköping

”Jag visste direkt att jag ville måla något med mina akrylfärger! Jag målade en kanin som fixar med sina växter. Jag ville också få med några gulliga insekter, eftersom de kommer fram på våren.”

Illustration: Adam Thomasson

Adam Thomasson, 13, Göteborg

”Jag tänkte att ­bilden skulle visa känslor om våren. Därför lät jag killen läsa en KP om vårkänslor. Jag ville också att det skulle synas i köket att det var påsk.”

Illustration: Ebba Wallerman

Ebba Wallerman, 13, Uppsala

”Det är en liten flicka på en ö mitt ute i rymden. Jag ville att naturen skulle få en plats i min målning, det är den jag tänker på när jag tänker på våren. Och så gillar jag att måla rymden.”

Illustration: Amalthea Danielsson

Amalthea Danielsson, 9, Göteborg

”Jag älskar att rita med mycket färg. Det är så härligt med våren då alla färger kommer fram igen.”

Illustration: Vilhemina Carozzi

Vilhemina Carozzi, 14, Kungsbacka

”Jag har jobbat med att fånga ögonblicket, så att karaktärerna inte är stelt fokuserade på åskådaren. Naturen speglas i vad barnen gör: de lätta vårjackorna, flickan som svingar sig runt trädet och pojken som speglar sig i vattnet. De är i naturen i stället för att bara ha den som bakgrund. Man hittar många fler detaljer om man tittar noggrant.”

Illustration: Alexander Karlsson

Alexander Karlsson, 12, Stockholm

”Bilden föreställer några glada kor som efter en lång vinter äntligen släpps ut på grönbete. Jag blev väldigt nöjd.”

Illustration: Alva Berglind

Alva Berglind, 14, Hörnefors i Västerbotten

”Jag tänkte på det jag älskar mest med våren: Att man kan vara utomhus utan att behöva anpassa sig efter snön! Jag försökte även förmedla känslan av när man äntligen kan se det gröna gräset igen, och hur alla växter och insekter börjar komma till liv.”

Illustration: Sigrid Magnusson

Sigrid Magnusson, 9, Ängelholm

”Jag tänkte mig något vårigt med blommor, fast även mänskligt. Först ritade jag med blyerts och fyllde i med svart tuschpenna. Sedan skannade jag in teckningen i datorn och färglade bilden med ett program för bildredigering. Jag ville ha starka, fina färger.”

Illustration: Vera Li Sjöblom

Vera Li Sjöblom, 9, Stockholm

”Det är busiga kattungar som skuttar och leker. Katterna är i en ovanlig och fantasifull kattvärld.”

Illustration: Felicia Halje

Felicia Halje, 12, Uppsala

”Jag ville få in känslan när man äntligen kan säga hejdå till vintern, och välkomna våren. Backarna är fortfarande vita, men av vitsippor. Att måla bilden i min Ipad tog stora delar av sportlovet.”

Illustration: Alma Boss Holmgren

Alma Boss Holmgren, 15, Lund

”Jag använde alkoholbaserade märkpennor och vanliga färgpennor. Min bild representerar stressen under vårterminen. Även om våren förknippas med bra saker, som att det blir bättre väder och att det börjar blomma, kan den även vara jobbig för många.”

Illustration: Emil Nissle

Emil Nissle, 8, Danderyd

”Jag tänkte så här: tät skog och olika färger, både på träd och på buskar. Och inte rita slarvigt.”

Illustration: Sofia Hult

Sofia Hult, 11, Uppsala

”Jag älskar katter och gillar lila. Den ena katten visar omtanke om den andra i vår-regnet. Under marken är det två rävar i ett gryt som kurtiserar ­varandra. Min kompis Tora föreslog regn och katter och sedan la jag till rävarna.”

Illustration: Unni Lehtola

Unni Lehtola, 11, Uleåborg i Finland

”Jag tycker om den tiden på våren när det liksom är ljusgrönt, så jag ville måla det. Först tänkte jag ha med en alv, men ändrade sedan till en älva med vingar. Jag skissade först allt med blyerts. Sedan färglade jag med vattenfärger och förstärkte med färgpennor. Allra sist fyllde jag i en del linjer med tunn tuschpenna.”

Illustration: Anton Thorild

Anton Thorild, 12, Västerås

”Jag tänkte på ett barn som var ledset över att hans snögubbe hade börjat smälta, eftersom det hade blivit vår.”

Illustration: Iris Vucins Löfgren

Iris Vucins Löfgren, 11, Nacka

”Jag tänkte att dansaren kommer med våren. Hon tar bort all kyla och ­vinter och ersätter den med blommor, blad, värme och ljus. Jag gillar själv att dansa.”

Illustration: Love Lundstedt

Love Lundstedt, 10, Göteborg

”Jag ritade ett ansikte med kolkrita. Det var egentligen inte först menat att vara med i tävlingen. Men jag gjorde om det i datorn och klippte in blommor som jag målat med vattenfärg. Detta blev resultatet!”

Illustration: Laura Hansen

Laura Hansen, 13, Sollentuna

”Det bor får i närheten av vårt hus, så mitt största vår-tecken är att de kommer ut och betar. Så jag gjorde får och en fåraherde. Jag valde att ignorera att det alltid regnar på våren och målade en fin, klarblå himmel.”


Fler fantastiska bidrag

Vi fick många fina tävlingsbidrag och kan inte hålla oss från att visa några extra.

Bild 1 av 16 Illustration: Agnes, 10, Spånga

Omslagsävlingen utlystes i KP 1.