Mira tycker att det är plågsamt att följa sina kompisar på sociala medier.
Mira tycker att det är plågsamt att följa sina kompisar på sociala medier. Illustration: Stina Lövkvist

”Alla andra verkar ha det jättekul”

På helgerna verkar kompisarna ha så roligt – medan Mira, 11, sitter hemma.

– Det kan göra mig avundsjuk, säger hon.

Ofta är det genom sociala medier som Mira får se vad som händer. Kompisarna delar bilder och klipp när de är på bio, fikar eller hänger hos varandra.

– Jag gör sällan så mycket på helgerna utan sitter mest hemma. Pappa jobbar ofta helg så familjen har inte tid att hitta på grejer.

Mira tänker att hon skulle vilja gå på stan, äta på restaurang och åka på utflykter. Sådant hon ser andra göra. Ett lov delade några kompisar på Instagram att de var på bio.

– Just den gången var jag faktiskt bortrest. Men jag blev avundsjuk ändå.

Mira menar att sociala medier orsakar mycket avundsjuka.

– Om jag inte kunde se vad andra gör, då skulle jag ju inte heller tänka på det och påverkas negativt.

Ibland glider Miras avundsjuka över i svartsjuka. Hon känner sig rädd för att bli bortvald, att kompisarna tycker mer om att vara med andra än henne.

– Jag vet att det kanske inte är så. Några av mina kompisar bor till exempel grannar, medan jag bor längre bort. Det är mycket enklare för dem att träffas. Men jag blir ändå ledsen när de gör det utan mig.

En gång skickade några kompisar ett klipp, när de umgicks utan Mira.

– De dansade och skrattade och verkade ha jättekul. De menade nog inget illa. Men jag fattar ändå inte varför de behövde skicka det till mig?!

Mira har inte sagt till sina kompisar att hon ofta blir avundsjuk. För en gång tidigare förlorade hon nästan en vän på grund av det.

– Den vännen trodde att jag försökte hindra henne från att ha fler kompisar. Det var ju inte så jag menade.

Därför håller Mira nu sina känslor för dig själv. Hon hoppas att allt ska bli bättre ändå. Hon intalar sig att allt inte är lika roligt som det ser ut.

– I sociala medier kan det verka som om alla har jättekul. Men egentligen kanske de mest har suttit och hållit på med sina mobiler.

Stundtals går känslorna ändå inte att stoppa. Allra starkast blev avundsjukan när en kompis fick exakt det som Mira alltid drömt om.

– Jag vill bli skådespelare och har gått på teater i flera år. Jag har sökt en massa roller, som jag inte har fått. Sedan fick den här kompisen en roll i en tv-serie. Och hon spelar inte ens teater! Det tog lång tid innan jag kunde känna mig glad för hennes skull …

Mira har egentligen ett annat namn.


Läs mer i KP 15

Artikeln publicerades i KP 15 där berättar även kåpearna Amanda, Hjalmar om vad som gör dem avundsjuka.
Artikeln publicerades i KP 15 där berättar även kåpearna Amanda, Hjalmar om vad som gör dem avundsjuka. Illustration: Stina Lövkvist

”Det är inte fult att känna avund”

Att vara avundsjuk kan kännas skamligt. Men det är viktigt att acceptera känslan.

Det tycker KP:s Kropp & Knopp-expert Fox Foxhage.

Fox Foxhage
Fox Foxhage

Vad beror avundsjuka på?

– Att någon annan har, får eller gör något vi själva vill. Det känns orättvist, och kan även vara det ibland. Risken är störst att bli avundsjuk i sammanhang där vi jämför oss med andra. Det finns en hopplöshet kopplad till avundsjukan. Vi känner att det vi saknar är omöjligt att nå.

Det framställs ofta som en ”ful” känsla. Varför?

– Det finns en lång tradition av att se avundsjuka som något förbjudet. Inom kristendomen räknas

känslan som en dödssynd. Det beror på normer som säger att vi ska glädjas åt andras framgångar och vara nöjda med det vi själva har. Därför är det vanligt att skämmas. Men jag vill befria alla från den skammen. Avundsjuka är en tillåten känsla. Många känner den ibland och det behöver vi acceptera.

Vad kan man göra om man avundas andra?

– Mitt bästa tips är att fokusera på sådant du själv trivs med. Försök att släppa tankarna på prestation. Det spelar ingen roll om du är duktig på det du gör. Det viktiga är att det är roligt och njutningsfullt. Kanske är det att baka sockerkaka, eller vad som helst. När du känner positiva känslor får avunden inte plats. Då drar den sig tillbaka, åtminstone för en stund.

Finns det något som är bra med känslan?

– Ja, den hjälper oss att utvecklas och inse att vi inte kan få allt, bli allt eller göra allt här i livet. Som ung kan det vara jobbigt – men också viktigt – att förstå. Avundsjuka kan även bli en positiv kraft och motivera oss att göra förändringar. Om man har känt sig avundsjuk länge, kan man se det som ett tecken på att det är dags att göra något bra för sig själv.