Foto: Elin Lindell

Alla älskar inte Alla hjärtans dag

Många tycker Alla hjärtans dag är jättekul. Men en del känner sig också ensamma och utanför då. KPwebben har pratat med några som önskar att den dagen inte skulle få finnas.

"Vem ska jag skicka kort till?"

För Viktoria, 10, är Alla hjärtans dag en dag då hon känner sig extra ensam. ”Det skulle vara härligt att få ett kort från en kille någon gång”, säger hon.

På bildlektionen dagen före Alla hjärtans dag skulle klassen rita kärleks-kort. Viktorias kompisar började genast rita hjärtan till sina killar.

– Då kände jag mig ensam. Jag fick liksom nypa fram vem jag skulle rita till. Det blev till min mamma och min syster. Det kändes knepigt när jag inte kunde ge till någon speciell.

Viktoria har kompisar, men kan ändå känna sig utanför ibland.

– Jag har aldrig haft någon kärlek. De flesta i klassen är ihop med någon. Det märks extra mycket på Alla hjärtans dag, när de kan ge kort till varandra.

Flera killar i klassen är söta, tycker Viktoria. Men kär vill hon inte bli.

– Det är ingen idé. Jag är inte den sortens tjej som är söt och så. Jag känner mig ful. Killarna tänker nog ”urk” om mig.

Men en gång var Viktoria riktigt kär. Då frågade hon till och med chans.

– Jag hade varit kär i en och en halv vecka. Det kanske inte är så lång tid, men det kändes jättelänge för mig. Men tyvärr så frågade en annan tjej chans samtidigt och han valde henne. Det kändes tråkigt och trist! Blä på honom, som valde henne framför mig, tänkte jag.

Tidigare år har Viktoria gett kort till sina kompisar. Men det har inte heller känts bra.

– Det verkar som de inte ens blev glada. De sa bara ”jaha, tack, kom nu går vi”.

– Men när jag tänker efter så får jag vara glad att jag i alla fall har kompisar att ge kort till.

Alma, 11: "Varför ska man ha en särskild dag för kärlek?"

Om Alma, 11, fick bestämma skulle Alla hjärtans dag inte få finnas. ”Det är en onödig dag som firas bara för att affärerna ska tjäna pengar”, säger hon.

När Alma ser alla godishjärtan och kärlekskort i affären blir hon bara arg.

– Jag tänker aldrig köpa några kort. De finns där för att affärerna ska tjäna pengar.

Alma är påläst och vet att firandet av Alla hjärtans dag kommer från helgonet Valentin som hyllades den 14 februari i England förr. Men att dagen har börjat firas i Sverige tycker hon bara är onödigt.

– Min pappa är också emot Alla hjärtans dag så vi firar inte i min familj. En enda gång har jag fått ett kort av en kompis. Det var ett köpt kort, men jag ville inte köpa ett kort och ge tillbaka. Så jag ritade ett i stället.

Hon tycker att det är dåligt att vissa skolor firar Alla hjärtans dag och delar ut kort eller rosor.

– Om det är någon som inte får är det taskigt. Det är inte kul att känna sig utanför.

Helst skulle Alma vilja att dagen försvann helt och hållet.

– Jag förstår inte varför man ska ha en speciell dag för kärlek. Man kan väl visa kärlek till dem man tycker om under hela året!