Foto: Elin Åberg/DN

Äggsta pyssligt

Kletigt, smarrigt och klurigt. På med förklädet och tvätta händerna, det är dags att testa
KP:s färgglada påskpyssel.

Foto: Elin Åberg/DN

Dinglande ägg

Du behöver:

5 fina papper (tidningssidor eller färgade ritpapper)

Häftapparat

Nål

Sytråd

Gör så här: Gör en mall i form av ett litet ägg. Lägg fem papper på hög. Rita av mallen på det översta pappret. Rita en linje från toppen till botten av ägget. Sätt två häftklamrar längs med linjen. Klipp ut ägget. Vik ut sidorna för att ge ägget sin runda form. Använd en nål för att fästa sytråd i toppen av äggen. Knyt en ögla och häng ditt ägg i påskriset.

Foto: Elin Åberg/DN

Påskpyntad chokladkaka

Du behöver:

500 gram mörk eller ljus choklad

50 gram vit choklad

Chokladlinser

Strössel

Bakplåtspapper

Gör så här: Lägg bakplåtspapper på en bricka. Smält chokladen i två olika skålar över ett vattenbad eller på låg värme i mikron. Häll den mörka chokladen på bakplåtspappret. Använd en sked för att hälla den vita chokladen i ett fint mönster på den mörka chokladen. Om du vill kan du använda en gaffel eller tandpetare för att skapa mönster. Dekorera med chokladlinser och strössel. Ställ i kylen för att stelna.

Tips om du får smält choklad över. Spritsa ut den på ett bakplåtspapper och ställ i kylen. Vips har du små choklad-pastiller!

Foto: Elin Åberg/DN

Ägg eller godis?

Du behöver (till cirka 8 ägg):

8 ballonger (vattenballonger funkar bäst)

8 grillpinnar

200 gram vit choklad

Klädnypor

2 deciliter vispgrädde

0,5 deciliter strö­socker

1 tesked vaniljpulver

200 gram färskost

4 persikohalvor från burk (konserverade)

4 kex

Gör så här: Blås upp ballongerna. Förbered en plats att hänga äggen på tork. Lägg grillpinnarna över kanten på glas som är stora nog att rymma ballongerna.

Smält chokladen i en skål i vattenbad eller på låg värme i mikron. Låt chokladen bli ljummen. Håll ballongerna över skålen.

Använd en sked för att täcka dem med choklad. Använd klädnypor för att fästa ballongerna på pinnarna. Låt dem hänga fritt i glasen och ställ i kylen för att stelna.

Vispa grädden mellantjock. Häll i socker, vaniljpulver och färskost. Vispa tills smeten tjocknat, så att den är lagom att spritsa. Ta fram de stelnade chokladäggen. Stick hål på ballongerna och peta ut dem. Bryt sedan försiktigt bort bitar av chokladen i toppen, så att det blir en lagom stor öppning. Lägg ner bitarna i äggen. Smula ner ett halvt kex i botten av varje ägg och spritsa ner gräddblandning. Skär en bit persika som äggula och lägg i grädden. Servera i äggkopp.

Om man inte vill göra egna chokladägg går det lika bra att köpa färdiga och fylla dem.

Foto: Elin Åberg/DN

Djuriskt goda kakor

Du behöver (till cirka 12 kakor):

12 fyllda kex, typ Oreo

12 grillpinnar

2 deciliter kokos

Hushållsfärg (för att färga kokos)

200 gram vit choklad

Koncentrerad ­gelfärg eller pastafärg (för att färga choklad)

Matolja

Eventuellt godis till dekoration

Gör så här: Täck en bricka med bakplåtspapper. Stick försiktigt in en pinne i varje kaka. Smält chokladen i en skål över vattenbad eller på låg värme i mikron. Använd en sked för att täcka kakan med den smälta chokladen. Låt överflödig choklad ­rinna av och strö sedan kokos över kakan. Lägg på brickan och ställ i kylen för att stelna.

Färga den vita chokladen med pastafärg, eller gelfärg och ett par droppar matolja. Tillsätts för mycket vätska försämras konsistensen. Spritsa choklad som näbb, tassar och rumpa. Eller dekorera med godisbitar om du hellre vill det. Skaka kakan så att överflödig kokos faller av innan du fäster dekorationerna med smält choklad.

För att färga kokos: Blanda några droppar hushållsfärg och ­kokos i en plastpåse. Stäng påsen ordentligt och skaka.

Foto: Elin Åberg/DN

Snurriga garnägg

Du behöver:

Garn

Hobbylim (som blir ­genomskinligt när det torkar)

Ballonger (vattenballonger funkar bäst)

Snöre

Klädnypor

Gör så här: Det här är ett riktigt kladdigt pyssel, så förbered allt innan du sätter i gång. Se till att täcka ömtåliga ytor och ­kläder. Ordna med en plats där äggen kan hänga på tork. Det kan vara ett snöre med klädnypor mellan två stolar. Det kommer att droppa lim, lägg därför skydd på golvet nedanför.

Blås upp ballongerna. Häll lim i en plastburk som du inte är rädd om. Späd limmet med lite vatten. Linda upp cirka 20 varv garn runt handen och lägg sedan garnet i burken. Låt garnet bli riktigt genomblött. Dra det mellan fingrarna för att ta bort överflödigt lim. Linda garnet runt ballongen. Börja med att fästa garnet med ett varv runt ballongknuten, sedan ner till botten och upp till toppen. Sedan är det bara att linda huller om buller runt ballongen. Om det ser för glest ut när garnet är slut så kan du använda en limdoppad garnbit till. Om du tycker att det blir för trassligt kan du ­använda flera, kortare bitar i stället för en lång.

Häng ballongerna på tork över natten. Det är viktigt att limmet stelnar ordentligt, annars pyser äggen ihop när man smäller ballongen. Stick hål på ballongen med en nål. Peta försiktigt bort bitar som kan ha fastnat i garnet.

Garnäggen är ömtåliga. Nu är de färdiga att använda som pynt!

Foto: Elin Åberg/DN

Garnpippi

Du behöver:

Pappskiva

Gult garn

Pärlor, kryddnejlika eller något annat som kan bli ögon.

En liten bit papper till näbb.

Piprensare

Gör så här:

Foto: Elin Åberg/DN

Klipp ut en pappskiva som är 20 centimeter lång. Linda garn 20 varv runt papp­skivan. Klipp upp ändarna så att du får en hög med garn. Gör om proceduren ytter­ligare två gånger. En gång med 20 varv och en gång med 25. Den sista garnhögen ska bli vingar.

Foto: Elin Åberg/DN

Lägg de två garnhögarna som är lika ­stora i kors.

Foto: Elin Åberg/DN

Vik den undre garnhögen runt den övre. Knyt ihop med en bit garn.

Foto: Elin Åberg/DN

Lägg den andra garnhögens ändar mot varandra, och knyt ihop med en bit garn. Nu har du en lång garnhög med en liten garnboll på mitten. Bollen är kycklingens ­huvud.

Foto: Elin Åberg/DN

Ta den tredje garnhögen, vingarna. Knyt en bit garn runt mitten.

Foto: Elin Åberg/DN

Lägg vingarna tvärs över huvudet.

Foto: Elin Åberg/DN

Vik den ena änden av garnet med huvudet, över vingarna, till den andra änden. Knyt ihop bakom huvudet, med en bit garn. Det blir kycklingens bakdel.

Foto: Elin Åberg/DN

Vik vingarna bakåt, över bakdelen och fäst med garn, på samma ställe som du fäst bakdelen.

Foto: Elin Åberg/DN

Använd en sax för att jämna till garn­trådarna i baken. Klipp en näbb av papper och fäst med lim. Använd krydd­nejlikor att sticka fast som ögon eller sy fast pärlor. Om du vill ge ­kycklingen ben passar det bra att vika ben av piprensare och sticka fast under ­kycklingen.

Foto: Elin Åberg/DN

Tips! Det är bra att vara ett par händer extra. En som håller och en som knyter.