”Våra kroppar, våra domstolar, vår demokrati”, står det på banderollen. Kvinnorna som håller den är höga amerikanska politiker som tycker att abort ska vara lagligt i hela landet.
”Våra kroppar, våra domstolar, vår demokrati”, står det på banderollen. Kvinnorna som håller den är höga amerikanska politiker som tycker att abort ska vara lagligt i hela landet. Foto: TT

Abort förbjudet i delar av USA

Senaste tiden har det har varit mycket uppmärksamhet om kvinnors rätt att göra abort i USA. Vad är det som har hänt? KP förklarar.

Vad är abort?

– Det är att avbryta en graviditet. Alltså att man tar bort fostret.

Cirka 75 miljoner kvinnor i världen gör varje år abort för att de av olika anledningar inte vill ha barn. Abort görs nästan alltid under första halvan av graviditeten, alltså före graviditetsvecka 20. I många länder är rätten att göra abort självklar. Men så är det inte överallt.

Vad är det som har hänt i USA?

– I 50 år har rätten till abort gällt hela USA. Men nu har Högsta domstolen upphävt det. President Joe Bidens parti Demokraterna försökte få till en ny liknande lag, men den röstades ned av USA:s riksdag, Senaten. Varje delstat bestämmer nu egna abortlagar. Det här har lett till stora protester. Men USA:s många abortmotståndare är nöjda.

Varför är det så viktigt vad som händer just i USA?

– Det är på flera sätt världens mäktigaste land. Många som är för fri abort är oroliga över att de nya lagarna ska ge abortmotstånd­are över hela världen mer makt.

Hur olika ser lagarna ut i de 50 delstaterna nu?

– Allt är inte klart, men skillnad­erna kommer att bli stora. Abort är till exempel redan helt förbjudet i Louisiana, Kentucky och South Dakota, medan Kalifornien, Colorado och Connecticut har fri abort. Många kvinnor kommer att resa dit. Därför öppnas nya kliniker nära flygplatser och tågstationer.

Varför tycker folk så olika och så starkt om just abort?

– Många människor tolkar sin religion som att abort är emot gud. Då blir åsikterna starka. Men det handlar även om olika tolkningar av alla människors rättigheter. Rätten att bestämma över sin egen kropp är en av de tydligaste mänskliga rättigheterna, enligt FN. Alltså har alla kvinnor rätt att göra abort. Men en del räknar även pyttesmå foster som barn – och varje barn har rätt till liv, enligt FN:s barnkonvention. Då blir det en krock mellan olika rättig­heter. I Sverige och i många andra länder ses inte pyttesmå foster som barn, och då blir det ingen krock.

Vad händer där abort förbjuds?

– Man vet att antalet aborter inte minskar så mycket för att det blir förbjudet. Det blir i stället fler abortresor, och fler olagliga aborter – vilket är farligt. Olagliga aborter görs inte på sjukhus, därför är det en stor risk för kvinnornas hälsa. Cirka 30 miljoner av världens aborter varje år räknas som osäkra. Och tusentals kvinnor dör varje år av det. Många fler skadas för livet. Det är fattiga kvinnor, som inte har råd att resa, som drabbas hårdast av ett förbud. En osäker abort blir enda alternativet.

Vad gäller i Sverige?

– I Sverige är det fri abort fram till vecka 18 i graviditeten. Inget parti i Sveriges riksdag är emot fri abort.