8 söta fakta om polkagrisar!
De första tillverkades redan 1859 och vanligtvis är de röda och vita. Lär dig mer om polkagrisar!
1. Sveriges polkagrisstad nummer ett är Gränna. Det var nämligen här som Amalia Eriksson började tillverka polkagrisar. Redan 1859 öppnade hon ett bageri där hon gjorde den allra första polkagrisen. Idag finns det en staty av Amalia Eriksson i Gränna.
2. Varje år hålls VM i polkagrisbakning i Gränna.
3. Den vanligaste polkagrisen, som är röd och vit, består av vatten, socker, ättika och pepparmintolja.
4. När alla ingredienser har kokat ihop låter man smeten svalna. Sedan dras och knådas degen så att den blir avlång. Det gör att det kommer in luft i smeten och då blir den vit och seg. En del bagare drar smeten för hand medan andra använder sig av en maskin. När smeten är klar formas den till en limpa.
5. En del av smeten bryter man loss. Den delen blandas med karamellfärg. Den färgade delen läggs sedan på den vita smeten. Sedan rullar, vrider och drar bagaren i smeten tills de färgade ränderna ligger rätt.
6. När smeten är lång nog delas den på mitten. Sedan upprepas allt tills dess att rätt antal polkagrisar är färdiga. Vanligtvis får man ut cirka 60 "normallånga" polkagrisar ur en smet.
7. Det sägs att polkagrisar har fått sitt namn på grund av att dansen polka var populär vid samma tid som de började tillverkas.
8. Idag finns polkagrisar i mängder av smaker, storlekar och former. Men det är den rödvita som räknas som den klassiska.