Foto: Jojo Falk

77 saker att göra på sommaren

Tråkigt på lovet? Knappast. Med KP:s lista kommer du aldrig att vara sysslolös!

1. Sov utomhus. Välj en varm, klar natt. Bädda med madrasser, kuddar och mysigt täcke på balkongen, i trädgården eller på studsmattan. Svårt att sova? Leta efter stjärnbilder på himlen!

2. ”Jag är en gummibjörn!” Skapa en delad spellista på Spotify med dina vänner. Lägg till låtar ni skäms över att ni gillar. Pinsam men kul lyssning!

3. Stencool samling. Gå ut och leta efter vackra stenar. De kan bli fina att pynta rummet med. Måla om du vill.

4. Nya kortspel. Låna en kortspelsbok på bibblan. Välj ett spel som verkar kul och lär sedan ut det till familj och kompisar.

5. Besök en loppis. Ta reda på vilka som ligger närmast dig. Gör en cykelutflykt eller ta bussen om det är långt bort.

6. Lär dig att buktala. Hitta en bra docka och kolla tips i KP 18/2022 eller tutorials på Youtube.

7. Bind en blomsterkrans. Det är fint även när det inte är midsommar. Testa olika blommor eller gör en helgrön krans av ormbunkar och blad. Funkar lika fint som pynt på ytterdörren. Inspiration finns på den här sidan!

8. Packa picknick-korgen. Mat smakar nästan alltid bättre utomhus.

9. Fortnite med farfar. Lär en äldre person att spela ett tv- eller dataspel.

10. Sommarlovsbingo. Gör bingo-brickor i början av lovet, med 5x5 rutor. Rutorna ska innehålla typiska sommargrejer – flipflops, fjäril, badboll, en tant som löser korsord och så vidare. Utmana en kompis. När ni ser en sommarsak kryssar ni för den rutan. Utmaningen håller på tills någon får en hel rad på brickan.

11. Samla smultron. Ät sedan bären på det somrigaste sättet som finns: Från ett grässtrå.

12. Tälta vid en sjö. Tänk vad mysigt att kunna ta ett morgondopp direkt när du vaknar. Har du ingen sjö i närheten? Tälta i din eller en släktings trädgård.

13. Fira jul i juli. Den 24 juli är så klart ­juli-afton. Ta på tomteluva, sjung julsånger och ät så julig mat du kan hitta. Avsluta dagen med att kolla valfri julfilm.

14. Eget glass-test. Prova några av årets nya glassar. I KP 6 kan du läsa vad test-panelen tyckte. Håller du med?

15. Duscha i det fria. Ta med schampo ut och tvätta håret i ösregnet!

16. Måla om. Förnya något hemma. Med lite färg kan en trist stol, spegel eller hylla få ett helt nytt utseende.

17. BBQ-banan? Grilla något du inte brukar grilla. Hur blir en gurka eller en skiva melon?

18. Läs-fest. Köp gamla serietidningar (perfekt att leta efter på loppisen, se tips 5). KP-tips: Buster och Pyton.

19. Stora wiki-jakten. Utmana en vän i nät-uppslagsverket Wikipedias värld. Välj ut två helt olika ord (eller namn på kända personer eller länder). Sedan går ni (var för sig) in på Wikipedia-sidan för det första ordet. Nu ska ni försöka ta er till sidan för det andra ordet – bara genom att klicka er fram via de blå länkarna på sidorna. Snabbast fram vinner!

20. Test-fest. Gör ALLA test här på KPwebben.

21. Bygg ett sandslott. Det måste inte vara på stranden – en sandlåda går också bra. Ta med ett par stora hinkar och en rejäl spade. Fota slottet och skicka till KP.

22. Besök ett museum. Somliga har gratis inträde vissa tider och dagar.

23. Egen idrott. Gör som Nils på sidan 14 och hitta på en ny sport. Det går också att lägga ihop två som redan finns. Hur funkar egentligen brännbolls-golf?

24. Odla något. Plantera en kärna från en avokado eller ett opoppat popcorn. Se hur stor din planta kan bli.

25. Musik-quiz. Sätt ihop en lista på Spotify och se vem av vännerna som snabbast känner igen låtarna.

26. Utomhusbio. Gör mysigt utomhus med kuddar och filtar. Ta ut datorn eller surfplattan och kolla på film.

27. Kryss & Knåp. Gör ett eget korsord och låt en släkting lösa det.

28. Blöt akrobatik. Utmana vännerna eller familjen i vattenspridar-hopp. Dela ut stilpoäng i olika grenar: Blötast på ett hopp, minst blöt, mest akrobatiskt, mest fantasifullt.

29. Spana bland bladen. Hitta en insekt du aldrig sett. Bara i Sverige finns det 33 000 arter.

30. Mix + frys = mums. Gör egen glass. Mixa dina favoritfrukter, frys in och njut! Kolla recept på KPwebben för inspiration.

Häng en dag med en äldre släkting.
Häng en dag med en äldre släkting. Foto: Jojo Falk

31. Fråga gammelfarmor. Häng en dag med en äldre släkting. Fråga vad de brukade göra på loven som små. Kanske får du ännu fler tips.

32. Spela nummerkubb (kallas även Mölkky). Köp eller gör ett själv – instruktioner kommer i KP 10.

33. Hitta på ett flams. Berätta för någon du inte känner och få hen att skratta.

34. Fixa utomhus-disco. Bjud in kompisarna och ta med snacks och dryck. Och glöm inte mobil och högtalare!

35. Nappar det? Ta en fiskedag med en kompis eller en familjemedlem.

36. Sommarjobba. Klipp grannens gräs eller gå ut med någons hund. Bestäm din lön, kanske 50 kronor per hund-promenad.

37. Oväntad paj. Följ receptet för en vanlig smulpaj, men byt ut bären mot en ovanlig ingrediens. Hur blir det med lingonsylt eller marshmallows?

38. Miljöhjälte. Gå en rejäl promenad och plocka allt skräp du kan hitta.

39. Spela doft-memory. Samla några saker som doftar (typ kryddor och blommor). Den andra får ta på sig ögonbindel och sedan lukta och gissa.

40. Emoji-charader. Utmana en mobilvän. En beskriver ord och meningar med bara emojier och den andra försöker att gissa rätt. Förslag på teman: låt-titlar, tv-serier och ordspråk.

41. Finn en fyrklöver. Den sägs ge tur, speciellt om man hittar den av en slump. Så du kan ju alltid låtsas leta efter något annat …

42. Gatu-konst. Använd vattenfärg eller gatukritor och pynta en väg. Kolla först att färgen går att skölja bort.

43. Hej, moln-gubbar! Lägg dig på rygg i gräset. Titta upp mot molnen och se vilka figurer de bildar.

44. Inomhus-picknick. Om det regnar: Duka fram somriga snacks på en filt. Tänd en stark lampa och ta på solglasögon. Med vågskvalp och fiskmåsljud från Spotify blir det en solig sommardag ändå!

45. Sy en käpphäst. Du behöver en strumpa, kvastskaft, garn och några knappar. Googla hur man gör och ge dig sedan ut på lång-ritt med din nya vän!

46. Bjud grannen på fika. Här finns massor med goda recept.

47. Spela bokbingo. Rita upp en bricka med 3x3 eller 4x4 rutor. Skriv titeln på en bok du vill läsa i varje ruta. Hinner du få full bricka innan lovet är slut?

48. Stora ja-dagen. Säg JA till exakt allt och alla en hel dag – oavsett hur störiga lillebrorsans frågor eller mammas förslag känns. Kanske blir det oväntat kul.

49. Eget OS. Hitta på nya grenar och utmana familj och vänner. Några förslag: enbens-längdhopp, 100 meter baklänges, kast med liten karamell och orytmisk gymnastik. Glöm inte att tillverka medaljer till vinnarna!

50. Geografi-kingen. Lär dig länders huvudstäder och flaggor. Kolla i en världsatlas eller på Wikipedia. Målet är att kunna ALLA när skolan startar i augusti.

51. Spotify-utmaning. Första dagen skriver du ”A” i sökfönstret och lyssnar på de låtar som dyker upp. Nästa dag skriver du ”B”, och så vidare. Innan lovet är slut kommer du att ha hört mängder av ny musik.

52. Lång-läsning. Den 21 juni är årets längsta dag. Fira med att börja läsa en riktigt lång bokserie, till exempel Harry Potter, Warriors eller Pax.

53. Busig högtid. Midsommar kan vara riktigt seg. Fira prank-sommarafton i stället! Då är det fritt fram att busa med alla i familjen hur mycket som helst. Sök på Youtube efter tips.

54. Mumsa på en muggkaka. Kolla baksidan av KP 11 för recept.

55. Vem blir blöt? Fyll en vattenballong. Kasta den mellan dig och en vän. Backa och öka avståndet mellan er för varje kast ... Tills ballongen går sönder.

56. En hälsning till dig själv. Skriv ett brev till ditt framtida jag. Berätta om din favoritmat, favoritlåt och namnet på den du är kär i. Lägg brevet på ett bra ställe så det inte slängs eller försvinner. Du får inte öppna det förrän om fem år (eller kanske tio).

57. Gör en hinderbana. Ta det du hittar och gör hinder att komma över, runt och under. Ett av hindren kan även vara en uppgift att lösa, kanske ett pussel.

58. Experimentera. Har du sett Beppe Singers experiment i KPTV? Fråga efter Beppe testar-böckerna på bibblan.

59. Dubbelt så blöt? Bada när det regnar. Då har ni stranden för er själva. Se bara till att ha handduken i en plastpåse.

60. Starta en samling. Passa på att leta efter saker att börja samla på när du går din loppisrunda (tips 5). Blir det porslinshundar eller fina koppar?

61. Möblera om. Finns det möbler du gillar i andra rum i hemmet? Fråga om du kan låna in dem till dig ett tag.

62. Måååål! Den 20 juli börjar fotbolls-VM. Stötta Rolfö och gänget genom att skriva en egen kamp-sång. Den måste ha en refräng som alla vill vråla med i.

63. Byt boken. Ordna en bok- och brädspels-­bytardag med vännerna.

Testa nya glassar.
Testa nya glassar. Foto: Jojo Falk

64. Ny cool favorit? Testa en sort du aldrig prövat varje gång du köper glass. Får du en ny is-älskling?

65. Rita och gissa. Spela Pictionary i sanden. Ni får bara rita med tårna. 66Samla skämt. Fråga personer du träffar om deras bästa skämt. Din vän gör samma sak. Skriv ner skämten och dra dem sedan för varandra.

67. Vattenkrig mot grannarna. Planera ett par dagar i förväg. Säg till alla du träffar när och var bataljen ska vara.

68. Hitta på nya simsätt. Det kan bli många bad under ett lov. Testa fjärils-crawl med delfinhopp, säl-samt långsamt ryggsim, hundsim med valblås …

69. Bär-surprise. Överraska familjen med en smaskig efterrätt gjord på frukt eller bär. Se om du hittar några ätbara i naturen eller köp billig frukt.

70. Gräsligt god vän. Med en gammal strumpbyxa, gräsfrön och jord kan du göra en figur med växande gräs-hår. Efter ett par veckor kan du klippa en snygg frisyr. Googla ”gräsgubbe” för instruktioner.

71. Rullig och rolig bana. Gör en hinderbana för cykel eller kickbike. Skor kan bli slalom-koner, en rockring kan bli cirkulationsplats, en planka balansbräda. Kör banan på tid.

72. Drömglassarna. Rita en egen glasskarta med bara de godaste glassar du kan tänka dig. Blir det prinsesstårte-strut eller kanske pannkaks-pinne?

73. Egen kaka. Det finns Napoleon-­bakelser och Madeleine-kakor. Du borde väl också ha ett eget bakverk? Skapa en ny kaka – och döp den efter dig.

74. Somrig samba. Sätt på en peppig låt och starta ett samba-tåg hemma, på gatan eller stranden. Känn hur sommar-stämningen maxas!

75. Godaste frukten? Be en förälder om pengar (det är lättare att få pengar till frukt än till godis) och köp spännande frukter. Smaka och sätt betyg.

76. Namn-klur. Kasta om bok­stäverna i dina kompisars namn. De kommer att bli helt nya personer! (KP:s chef kallas till ­exempel numera för Blöja Skurkman.)

77. Podd-party. Lyssna igenom ALLA avsnitt av KPodden.

Artikeln publicerades i KP 8-9.