Foto: Skärmbilder

7 sjuka youtube-trender (och hur det kan bli ännu sjukare)

Svämmar ditt flöde över av slajm? Gömmer sig din favorit bakom hundra lager smink? Här är sju fenomen som slagit stort på Youtube den senaste tiden!

Trend 1: Mammor

Förr visste de knappt vad Youtube var. Syntes de av misstag i en video blev det mest cringe. Men så hände något. Det började med att sminkstjärnan Misslisibells mamma startade en kanal – som inte blev pinsam utan populär! Sedan fick Kammis mamma nästan lika många prenumeranter som sin dotter. Och när hon nominerades till ”Årets video” på Guldtuben var trenden ett faktum. Så skäms inte över din mamma utan ta hennes hjälp om du vill göra succé!

Skruva lite till: Tänk på att mammor också har mammor. Vems mormor blir först med ”follow me around” på ålderdomshemmet, löstands-tutorials och Q&A:s om rullatorer?

Trend 2: 100 lager

Man kan ha ett lager kläder, eller så kan man ha hundra. Det gäller allt annat också. Nagellack. Mascara. Hårsprej. Tårtbottnar. Med god vilja går det till och med att lägga hundra lager pålägg både på mackan (fråga I just want to be cool) och på pizzan (fråga Random making movies)! Och av antal visningar att döma är det ingen tvekan: Ju mer desto bättre gäller.

Skruva lite till: Att få dit hundra lager är inga problem. Men hur går det att ta bort dem igen, ett lager i taget? Den utmaningen lyser med sin frånvaro.

Trend 3: Try not to …

Det började enkelt. Youtubers utmanade varandra i att se roliga klipp utan att skratta. Och otäcka klipp utan att skrika eller titta bort. Och visst, det är svårt att inte fnissa åt kattklipp eller skrämmas av jump scare-monster. Men utmaningarna slutade inte där. Nu handlar de om att inte rappa, dansa, dabba eller säga ”aaaw”till utvalda videor. Visst låter det svårt? För ärligt talat, vi känner väl alla ibland ett så starkt begär att dabba att det inte går att låta bli.

Skruva lite till: Try not to do a video at all. Youtubers är villiga att göra nästan vad som helst framför kameran – men hur många av dem skulle klara av att aldrig mer spela in en video?

Trend 4: Sååå satisfying!

Vi har alla sett dem: videorna som gör det skönt för ögonen och hjärnan. De som är så njutbara att sugas in i, med mjuka former, krispiga material, glitter och pärlor i perfekt symmetri. Vi suktar som aldrig förr efter att TITTA på det som vi tidigare ville KÄNNA på. Som det perfekta slajmet. Nu måste vi inte längre klämma på det för att bli nöjda, det räcker med att se någon annan göra det.

Skruva lite till: Ingen kan vara nöjd jämt. Till slut behövs en ”unsatisfying” video. Spela in allt som får dig att rysa. Gaffelgnissel mot tallriken, slajm som klibbar i bordet, framtänder som biter i isglass ... -Hejdå mys, hej rys!

Trend 5: Follow hela livet

Get ready with me, follow me around, mukbang … Youtubers har inga hemligheter. De visar glatt upp när de äter middag, handlar mat, vattnar blommor och till och med går på toaletten. Helt enkelt: Allt de gör under dygnets vakna timmar.

Skruva lite till: Varför bara filma i vaket tillstånd? Det går faktiskt att spela in när man sover också. Snart kan du ha en sovande youtuber vid din sida när du själv kryper till kojs.

Trend 6: Äggstra flawless

Först fanns sminkvideor för att lära oss att göra proffs-sminkningar med dyra produkter, borstar och penslar. Sedan insåg någon: Tänk om det går att få samma resultat med billigare redskap? Sagt och gjort. Nu är det inte plånboken utan fantasin som sätter gränserna. Ett kokt ägg kan agera sminksvamp. En tampong får pudret på plats. Och varför inte sätta färg på fejan med en fidgetspinner, disktrasa eller sked?

Skruva lite till: Om du hittar sminkredskap i köket kan du säkert hitta smink där också. Testa smör som läppglans, soja som eyeliner och honung som hårvax.

Trend 7: Titta tillbaka

Hur vet man att Youtube börjar bli gammalt?
Svar: På att youtubers gör videor där de reagerar på sina egna gamla klipp. Tiden är kommen då det är möjligt att bli sitt eget största fan. För vem minns vad man tyckte, tänkte och gjorde för två år sedan?
Nej, det är minst lika överraskande som att titta på någon man aldrig har sett förut – om inte mer.

Skruva lite till: Reagera på framtida videor – innan de ens finns! Ditt framtida jag kommer inte ens att tycka att det låter orimligt.

Artikeln publicerades i KP 15, 2017