Foto: Stefan Bohlin

5x så tufft!

Plask, fäkt, hopp (och gnägg), spring – och pang! Bulut, 14, satsar på fem sporter samtidigt.
Han är en av Sveriges största talanger i modern femkamp.

Det är inte femkamp den här dagen, utan simtävling. Bulut Chalashkan står på startpallen. 200 meter frisim väntar. Han har värmt upp ordentligt. Nu hoppar han på stället och skakar på armarna för att hålla igång musklerna och lugna ner nerverna.

Inte ett ljud hörs i den varma, fuktiga simhallen. Startskottet går. Bulut skär vattenytan först av alla.


Bulut Chalashkan

Ålder: 14 år.

Bor: I Huddinge utanför Stockholm.

Kom till Sverige: 2018 från Turkiet.

Familj: Mamma och pappa, och en bror i Turkiet.

Idol: Simmaren ­Michael Phelps.

Femkampare i Buluts ålder simmar 100 meter frisim. De möter sedan alla konkurrenter i fäktningsmatcher som är en minut långa. Sedan springer de 400 meter fyra gånger, med laserskytte mellan varje varv. Om några år väntar häst­hoppning mellan fäktningen och löpningen. Men än så länge tränar de bara den grenen.

Senare i år ska Bulut börja simma 200 meter i stället för 100 på femkamps­tävlingar, precis som vuxen-eliten. Därför har han ett viktigt lopp framför sig. Han måste vänja sig vid distansen.

Bulut började med modern femkamp när han kom till Sverige från Turkiet för två år sedan. Tidigare körde han biathle, en sport som består av simning och löpning.

– Det finns bättre möjligheter till femkamp och till utbildning i Sverige, säger Bulut. Skolan är sämre i Turkiet eftersom lärarna aldrig förklarar utan bara delar ut upp­gifter. Inom sport satsas det bara på fotboll.

Bulut trivs i Sverige och ser egentligen bara två nackdelar.

– Det är mer pendling till träningarna. Och svårt att vänja sig vid kylan. I Turkiet blev det 10 grader som allra kallast, säger han.

Ganska direkt efter flytten kom Bulut i kontakt med tränaren Svante Rasmusson, som har en karriär som både simmare och femkampare bakom sig. Han tog OS-silver i femkamp 1984.

– Svante hjälpte mig att hitta en klubb och komma igång med träningen, berättar Bulut.

Det krävs mycket för att bli bra på fem sporter. Bulut tränar ofta.

– Jag simmar fem gånger i veckan, fäktas en eller två gånger i veckan och tränar skytte och löpning på helgerna. Hästhoppning kör jag när jag får chansen. Jag älskar sporterna i modern femkamp!

I fäktningen har Bulut full mundering med värja och mask.
I fäktningen har Bulut full mundering med värja och mask. Foto: Simon Forsell

I Sverige finns det bara tre föreningar för modern femkamp. Häst­hoppning, löpning och skytte körs i fem­kampsklubben. Sim- och fäktträningen blir bättre i andra klubbar.

Som femkampare har man sällan egen häst. Därför tränar Buluts klubb på hästar som tillhör beridna högvakten (de som vaktar Stockholms slott). När man börjar med hoppning på tävling lottas det vilken häst man får rida på.

– Hästhoppning är nog den mest spännande grenen, ­säger Bulut.

Utöver träningarna tävlar han i modern femkamp ungefär var tredje månad, och ännu oftare i simning. All satsning har gett resultat.

– Jag har vunnit EM i biathle i min åldersklass! Det var i Portugal, säger Bulut.

Inför dagens tävling är Bulut nervös. Det brukar han bli. Han har inte kommit på något bra sätt att lugna nerverna.

– Det är ofta nerverna i skyttet som avgör hur det går för mig på fem­kamper. Skjuter jag dåligt så påverkar det tiden i löpningen.

Bulut är en tävlingsmänniska, och en van simmare. Dagens mål är att slå personligt rekord.

Modern femkamp

Sporten består i tur och ordning av simning, fäktning, hästhoppning och löpning blandat med skytte.

I löp­skyttet gäller det att ­träffa fem skott innan man får springa vidare. De första tre grenarna ger poäng. Poängen omvandlas till sekunder inför löpskyttet. Den som har flest poäng startar först. Först i mål efter löpskyttet ­vinner fem­kampen. Alla grenar avgörs på samma dag.

Sporten sägs ha uppfunnits inför OS i Stockholm 1912. Man ville skapa ett test för den kompletta idrottaren.

Positionerna växlar i 200-meters­loppet. Bulut leder först efter den fina starten. Sedan kommer konkurrenterna med ursinniga satsningar och glider förbi. Men Bulut har sparat krafter och plockar ett par placeringar den sista bassäng-längden. Han går i mål som fyra och tiden blir 2.30.20.

– Jag är inte nöjd. Jag misslyckades med att slå personligt rekord, säger han efter målgången och går i väg.

– Han brukar bli irriterad efter förlust, men det går över fort, förklarar tränaren Svante. Han måste lära sig andas åt båda hållen när han crawlar, så kommer det att gå ännu bättre.

Trots besvikelsen laddar Bulut om efter ett tag. Han har två lopp kvar under dagen. Och ytterligare fyra grenar att träna på ...

– Modern femkamp är en unik sport, det är få som håller på, säger Bulut. Det krävs mycket styrka och vilja. Men jag gillar det hårda. Jag kan rekommendera fler att prova.

Artikeln publicerades i KP 5.