Hu ... Hur hemskt är nya området Skogen? Testpiloterna Alva Lingbrand, Signe Falk och Astrid Sturve tvekade lite i grinden. Efteråt hade de olika åsikter om läskighetsgraden.
Hu ... Hur hemskt är nya området Skogen? Testpiloterna Alva Lingbrand, Signe Falk och Astrid Sturve tvekade lite i grinden. Efteråt hade de olika åsikter om läskighetsgraden. Foto: Marie Ullnert

4 KP av 5 möjliga till Lisebergs kusliga nyheter

Spökigt. Över hela Sverige satsar nöjesparkerna på halloween-öppet. Vi skickade en testpatrull till Liseberg.

Det är fortfarande mitt på dagen men stämningen är ändå lite spökig. Liseberg i Göteborg har just öppnat för halloween. Den här helgen, nästa helg och hela höstlovet är det öppet. Test-patrullen består av 13-åringarna Alva Lingbrand, Signe Falk och Astrid Sturve.

– Alltså det är ju inte läskigt överallt, säger Signe. Särskilt inte nu när det är ljust. Men det är väldigt coolt med alla pumpor och fågelskrämmor. Och den kraschade bilen som ryker är häftig. Dekorationerna får högsta poäng!

När mörkret börjat komma är det dags att testgå höstens nyhet, Skogen. En ”stilla skogspromenad” bland levande spöken (skådespelare) och gäckande silluetter När tjejerna kommer ut ur Skogen är reaktionerna skilda. Signe är superskakis. Alva är ganska oberörd.

– Vi är väldigt olika på det sättet, förklarar Alva med ett skratt. Jag vet inte om något sådant här riktigt skulle kunna skrämma mig. Kanske om det var mer och högre ljud. Men den var riktigt snyggt gjord, Skogen.

En del av spök-skådespelarna är mer roliga än läskiga.
En del av spök-skådespelarna är mer roliga än läskiga. Foto: Marie Ullnert

Vad blir då helhetsintrycket: Är det värt ett besök eller är det för dyrt – eller kanske för kallt?

– Värt. Liseberg är alltid roligt. Det gör inget att det är höst, säger Astrid. Det är bra att alla åksaker är öppna. Dekorationerna var välgjorda. Musiken och viben var jättebra. Men de kunde ha gjort det lite läskigare, nu var det värsta som kunde hända att det sprang fram en skådespelare.

Panelens betyg till halloween på Liseberg blir:

Här är det också spök-öppet:

Skara Sommarland (Skara): Byter namn till Scary Sommarland.
Öppet: Nästa helg samt 30 oktober–3 november.

Kolmården (utanför Norrköping): Djur som vanligt. Men även halloween-riket Pumpania och nytt spökhus. Öppet: 26 oktober–3 november.

Gröna Lund (Stockholm): Sort halloween-program. Nya attraktionen Sekten rekommenderas från 13 år (11 med vuxen).
Öppet: I dag, i morgon och 25 oktober–3 november.

Skansen (Stockholm): Har ingen halloween-satsning. Men hela höstlovet har man temat ”Fasor från förr” om hemskheter folk skrämdes av förr i tiden.
Öppet året om.

Furuvik (Gävle): Ny, läskig attraktion som heter Skräck-expressen.
Öppet: Nästa helg samt 30 oktober–3 november.

Parken Zoo (Eskilstuna): Fågelskrämmorna har vaknat till liv och tagit över parken.
Öppet: Nästa helg samt 31 oktober–3 november.