Filurerna njuter av en kopp varm choklad med marschmallows,  grädde och polkagris.
Filurerna njuter av en kopp varm choklad med marschmallows, grädde och polkagris. Illustration: Jenny Karlsson

3 x varm choklad

Varm choklad är en riktig vinter-klassiker. Här är tre mumsiga varianter.

Varm chokladboll

Du behöver (till 6 bollar/koppar)

50 gram mörk choklad

4 matskedar kakao

4 matskedar socker

1 tesked vaniljsocker

4 matskedar vispgrädde

6 glass- eller grillpinnar

1,5 liter mjölk

Topping:

Krossade polkagrisar

Grädde

Marshmallows

Gör så här: Hacka och smält chokladen. Rör ihop kakao, socker, vaniljsocker och grädde i en bunke. ­Tillsätt smält choklad och rör till en smet. Rulla till sex bollar. Sätt en pinne i varje boll och rulla i krossad polkagris eller kakaopulver. Ställ bollarna i muffins-formar och förvara i kylen. Servera varje boll i en kopp varm mjölk. Toppa med vispad grädde, polkagris och marshmallows.

Varm chokladboll, nöt-fluff och apelsinchoklad. Gör som filurerna och testa alla recepten på varm choklad för att hitta din favorit.
Varm chokladboll, nöt-fluff och apelsinchoklad. Gör som filurerna och testa alla recepten på varm choklad för att hitta din favorit. Illustration: Jenny Karlsson

Nöt-fluff

Du behöver (till 2 koppar)

5 deciliter mjölk

1 matsked kakao

5 matskedar hasselnötskräm

1 deciliter grädde

Gör så här: Värm mjölken i en kastrull. ­Vispa ner kakao och 3 matskedar nötkräm. Vispa grädden i en skål ihop med 2 mat­skedar nötkräm. Servera chokladen med en rejäl klick nötgrädde på toppen.

Tips! Innan du häller upp: Stryk lite nötkräm runt muggens kant och doppa i kakao.

Apelsinchoklad

Du behöver (till 2 koppar)

En apelsin

5 deciliter mjölk

50 gram vit choklad

Grädde

Gör så här: Tvätta apelsinen och riv skalet fint. Värm mjölken i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i mjölken. Det ska inte koka. Blanda i apelsinskal (spara lite till topping).

Servera med vispad grädde som toppas med apelsinskal. Servera klyftor som tillbehör.