Foto: Image.net

13 saker att komma ihåg inför nya Avengers-filmen

Har du glömt vad som hänt i de tidigare 18 Marvel-filmerna, som leder fram till super-fajten i nya Avengers: Infinite War? Eller har du inte hunnit kolla på alla? Lugn. KP är din guide till galaxen.

 1. Super-skurken Thanos kommer! Han skymtades i den första Avengers-filmen då han lånade ut sin armé till Loke, som försökte invadera jorden. Nu är Thanos på jakt efter de sex evighets-stenarna. Om han fäster alla sex i sin handske blir han minst sagt svår att handskas med.
 2. Rymd-stenen, även kallad Tesserakten, används av Loke för att kontrollera folks hjärnor. Efter att Loke blir besegrad för Thor stenen till Asgård för att den ska hållas i säkert förvar.
 3. Verklighets-stenen dyker upp i Thor: Dark world. Där kallas den Ethern och med den kan man öppna portaler till olika världar. Thor lyckas besegra den onda svartalfen Malekith som vill använda stenen till onda syften. Den hamnar sedan hos karaktären Samlaren.
 4. Kraft-stenen syns i Guardians of the galaxy vol. 1. Efter att Star-Lord och hans gäng besegrat Ronan med hjälp av stenen hamnar den hos Nova Corps på planeten Xandar.
 5. Sinnes-stenen sitter fast i super-dator-super-hjälten Visions panna efter händelserna i Avengers: age of Ultron. Tony Stark (Iron man) och Bruce Banner (Hulken) bestämde sig för att använda stenens krafter till ett försvars-program de kallade Ultron. Ultron fick eget liv och vände sig mot mänskligheten. Försvarsprogrammet blev till en android som till slut blev det snäll, den kallar sig nu – Vision.
 6. Tids-stenen har Doktor Strange i en amulett runt halsen. Den använde han i filmen Doktor Strange för att spola tillbaka tiden och besegra Dormammu med hjälp av en tidsloop.
 7. Själs-stenen har man inte fått se än. Men man kan vara säker på att Thanos är ute efter den.
 8. Iron man och Captain America blev ovänner i Captain America: Civil war. Captain America vägrade att låta Avengers-gänget bli kontrollerade av FN. Iron man tyckte tvärtom. Dessutom visade det sig att Bucky, vintersoldaten, mördade Iron mans föräldrar. Iron man är dubbelt upp sur.
 9. Spider-man tackade nej till ett medlemskap i Avengers. Trots att Tony Stark, Iron man alltså, gjorde en grym Spider-man dräkt till honom.
 10. Thors hammare är paj. Hans syster Hela gjorde småsten av den i Thor: Ragnarok. Han måste fixa en ny om han ska vara till någon hjälp.
 11. Hulken har svårt att kontrollera sig. Som om det vore något nytt, tänker du. Jo, men tänk om Bruce Banner inte längre kan förvandla sig till den gröna besten? Han måste fixa det där.
 12. Dessutom är Thor och Hulken fångar hos Thanos på skeppet han tagit över från Thor. Den knipan måste de ta sig ur till att börja med.
 13. Black Panthers hemland Wakanda har öppnat sig mer för omvärlden efter filmen Black Panther. Kanske kan de rika natur-resurserna där locka till sig trubbel.

Läs Prao-Amandas recension av Avengers: Infinite War