Längdåkaren Charlotte Kalla har chans på hela sex medaljer.
Längdåkaren Charlotte Kalla har chans på hela sex medaljer. Foto: IBL

11 frågor inför vinter-OS

Torsdagen den 8 februari startar vinter-OS i Sydkorea. Under de 17 dagarna kan det bli en hel del svenska medaljer. KP ställer frågorna alla vill ha svar på!

1. Kommer Kalla palla?

Den svenska längdskidåkaren Charlotte Kalla har varit helt lysande den här säsongen, med flera vinster i världscupen. Norskorna har blivit besegrade gång på gång. Om hon fortsätter så, skulle Charlotte Kalla kunna vinna sex medaljer i OS ... Men mest troligt är att hon väljer bort en eller två starter för att orka med och öka chanserna i de övriga loppen.
Här är alla tider för damernas längdskidåkning:

Lördagen den 10 februari, 08.15–09.15, skiathlon.

Tisdagen den 13 februari, 12.00–13.50, final i sprint.

Torsdagen den 15 februari, 7.30–9.10, 10 kilometer.

Lördagen den 17 februari, 10.30–11.40, stafett (4x5 kilometer).

Onsdagen den 21 februari, 11.00–12.15, final i sprintstafett.

Söndagen den 25 februari, 07.15–09.15, 30 kilometer.

2. Kommer Stina vina (förbi alla andra i sprintspåret)?

Stina Nilsson är Sveriges snabbaste längdåkare och även en av världens snabbaste. Varje gång hon står på startlinjen i ett sprintlopp kan hon vinna. Oavsett vilka hon möter. Hon är urstark i kroppen och given i sprintstafettlaget.

Foto: IBL

3. Kommer Frida glida (först i mål)?

Frida Hansdotter har tillhört världseliten i slalom i många år. Hon har gott om placeringar på prispallen från världscupen. Men den här säsongen har inte varit Fridas allra bästa. Damernas slalom avgörs onsdagen den 14 februari. Första åket startar klockan 02.15 och det andra 05.45.

4. Kommer Sandra vandra (högst upp på pallen)?

Sandra Näslund är Sverige-etta i skicross. När detta skrivs är hon faktiskt världsetta också, för hon leder den totala världscupen. Marginalerna i skicross är oerhört små. Även de bästa åkarna riskerar att dras med om någon faller eftersom man kör flera samtidigt. Men står Sandra på benen är hon guldfavorit. Finalen börjar fredagen den 23 februari klockan 05.15.

5. Är laget större än jaget?

Sverige har ett bra landslag i utförsåkning, även om de individuella guldhoppen saknas lite. André Myhrer, Mattias Hargin, Matts Olsson och Frida Hansdotter har alla knipit pallplatser i världscupen den här säsongen. Så i lagtävlingen, där damer och herrar tävlar ihop, är Sverige en klar medaljkandidat. Tid: Lördagen den 24 februari klockan 03.00–05.00.

Jennie-Lee Burmansson hoppar högt i slopestyle.
Jennie-Lee Burmansson hoppar högt i slopestyle. Foto: IBL

6. Hur bra hinner Jennie-Lee bli?

Slopestyle-åkaren Jennie-Lee Burmansson från Sälen i Dalarna är bara 15 år. Hon är en jättetalang som gör sin första säsong med de vuxna i världseliten. Och vilken säsong hon gjort – en seger, en andraplats och en tredjeplats i världscupen. Och så inbjuden till världens största tävling, X-games! Ingen kan kräva att en rookie tar medalj. Men inte heller förneka att om Jennie-Lee åker felfritt så kommer hon stå på prispallen!

Damernas slopestyle på skidor avgörs lördagen den 17 februari klockan 05.00.

Kommer Lag Edin sopa hem guldet i curling?
Kommer Lag Edin sopa hem guldet i curling? Foto: IBL

7. Nytt guldgrin för Lag Edin?

Kanske är curling-glidarna i Lag Edin Sveriges största guldhopp. De har radat upp mästerskapsmedaljer de senaste nio åren och går nästan alltid till final. Svåraste konkurrenterna är Kanada. Även på damsidan finns det goda möjligheter för Sveriges Lag Hasselborg. Men de är långt ifrån lika stora favoriter som herrarna.

Båda turneringarna startar onsdagen den 14 februari.
Herrfinalen är lördagen den 24 februari klockan 07.35.
Damernas final är söndagen den 25 februari klockan 01.05.

Målvakten Minatsu Murase och hennes kollegor måste storspela om Damkronorna ska ta medalj.
Målvakten Minatsu Murase och hennes kollegor måste storspela om Damkronorna ska ta medalj. Foto: IBL

8. Har vi någon suck med klubba och puck?

Herrarnas ishockeyturnering har varit en stor höjdpunkt under de senaste olympiska spelen. I år blir det lite annorlunda. De flesta av världens bästa spelare saknas. Det beror på att  hockeyligan NHL inte släpper några spelare till OS.

Det kommer att bli mer fokus på damturneringen, där inga stjärnor saknas. Tyvärr är svenska landslaget, Damkronorna, en bit efter de bästa lagen i världen.

Lite större medaljchans har herrlaget, Tre kronor, men de har inte övertygat under säsongen. Fast förra gången NHL-stjärnorna saknades i OS, 1994, slutade det med svenskt guld. Så man vet aldrig ...

Premiärmatch damer: Lördagen den 10 februari, klockan 08.40, Sverige–Japan.

Premiärmatch herrar: Torsdagen 15 februari, klockan 08.40, Sverige–Norge.

Damfinalen är den 21 februari och herrfinalen den 24 februari.

9. Men hallå – vi då?

Visst finns det ytterligare svenskar med medaljchans. Som längdstafett-lagen. Slopestyle-åkaren Henrik Harlaut. Skicross-åkaren Victor Öhling Norberg. Längdskidåkarna Marcus Hellner, Teodor Peterson och Calle Halfvarsson. Utförsåkarna André Myhrer, Mattias Hargin och Matts Olsson. Och kanske stafettlagen i skidskytte.

10. Vilka sänder allt som händer?

Kanal 5 sänder OS dygnet runt under hela perioden! Även Kanal 9 sänder när viktiga tävlingar krockar. Ishockeyn går på Eurosport. Och så är det förstås massor av OS på Dplay. Företaget Discovery som äger kanalerna hälsar att det blir fler OS-timmar än någonsin i svensk tv. Vi på KP varnar för att det även blir mer reklam än någonsin i OS-sändningarna ...

11. Vilka tider blir det skidor?

Tidsskillnaden mellan Sverige och Sydkorea är åtta timmar under vintern. När klockan
är 12 i Pyeongchang är den 4 på natten i Sverige.

Saknar du konståkningen …

... på den här sidan, så att du blir gul och blå? Vänd på direkten upp sidan 46-47 i KP 2, och kolla då!

Foto: IBL