105 tips på saker att göra på lovet
105 tips på saker att göra på lovet Illustration: Carolina Ståhlberg

105 saker att göra på lovet

Du behöver inte säga ”Jag har ingenting att göra” den här sommaren. KP-redaktionen slog sina kloka huvuden ihop och skapade en lååång lista.

1. Bad-challenge! Utmana kompisarna. Vem lyckas bada flest dagar på sommarlovet. Eller, om bada är det värsta du vet, vem som klarar flest sommarlovsdagar utan att bada.

2. Träna på att dyka, simma och ­titta under vatten. Bad får en helt ny dimension ju mer du kan vara som en säl.

3. Gör egen glass. Isglass eller gräddglass eller av frukter som man helt enkelt fryser in. Sök recept online, till exempel här på KPwebben, och prova dig fram till den ultimata smaken.

4. Fiska! Om du är ovan, ta hjälp av någon van fiskare som vet bra ställen och kan visa hur man gör.

5. Bygg en lådbil. Kolla runt på nätet vad man behöver och hur man gör. Det kan ta en stund att få tag i allt material, så dra igång direkt.

6. Försök att låna en kanot. Stick sedan ut och paddla med en kompis. Glöm inte flytväst!

7. Lek chokladleken! Ta fram en chokladkaka, bestick, ett par vantar, en mössa och en tärning. Den som slår en 6:a får börja äta chokladkakan med kniv och gaffel, men först ska mössan och vantarna på. Under tiden fortsätter de andra att slå. Om någon får 6 går mössan, vantarna och turen genast över.

8. Vattenkrig! Kanske den mest klassiska sommarleken. Kör med slang, pistoler, hinkar, vattenballonger – ja allt ni har!

9. Spela in knasiga nyheter. Filmen måste börja med ”God kväll och välkomna till Rapport” sedan är det bara att flamsa loss. Spara de roligaste klippen. Perfekt att ta fram och titta på när man har tråkigt någon gång.

10. Starta en podd med syskon eller vänner. Ingen inspiration? Lyssna på KPodden! Finns överallt där poddar finns.

Sommarlovstips som passar i vatten. Fiska, bada, dyk eller låna en kanot.
Sommarlovstips som passar i vatten. Fiska, bada, dyk eller låna en kanot. Illustration: Carolina Ståhlberg

11. Bestäm sju dagar som är sommarens stora badvecka! Då ska man bada klockan 12.00 varje dag, sju dagar i rad. Dåligt väder? Otur. Under sommarens stora badvecka görs INGA undantag.

12. Gå igenom rummet. Sortera. Vad använder du inte längre? Vad ska skänkas, vad ska sparas, vad ska slängas?

13. Cykla – långt och mycket! Upptäck nya ställen i ditt område.

14. Dygna med KPodden! Börja på första avsnittet (från 2016) och se hur långt du kommer innan du somnar. Lyckas du med alla avsnitt? Grattis, du har varit vaken i över ett dygn. Men varning för avsnittet där vi tävlar om vem som kan göra de mest lugnande ASMR-ljuden. När du lyssnat klart och vet exakt vad du saknar, skriv till kpodden@kpwebben.se och berätta!

15. Gå igenom garderoben. Sortera. Vad ska skänkas, vad ska fixas till och vad ska börja användas mer?

16. Ha en baklängesdag. Sätt på dig pyjamas när du vaknar. Borsta tänderna innan du äter. Börja med efterrätt och sedan middag till frukost. Och så vidare. Pluspoäng om du lär dig prata baklänges.

17. Skaffa en skrivbok och skriv en mening om dagen hela lovet. Det blir som en mini-dagbok eller en spännande novell, där handlingen får ta mycket god tid på sig att växa fram. Det kan hinna bli flera sidor innan sommaren är slut. Om det blir en berättelse, fota av och skicka in till novell@kpwebben.se.

18. Skapa din egen sommarskola med schema och allt. Äntligen bestämmer du! Du kanske vill byta ut matte och engelska mot lektioner i repklättring och hårflätning – eller något annat som du drömmer om att lära dig. På Youtube finns guider till allt!

19. Skriv fanfiction om KP-redaktionen! Vad gör KP-Lukas när han inte bossar ­eller KP-Malin när webben vilar? Eller vad händer på redaktionen om natten, kryper K & P fram då? Skicka berättelsen till novell@kpwebben.se.

20. Klicka på ”Skriv till KP” och skicka in ett meddelande till varje avdelning. En Prat-insändare, en Kropp & Knopp-fråga och så vidare.

21. Har du och dina vänner ­husdjur? Skapa djurens mästerskap! ­Förslag på grenar: sallads-slukning, hitta godisgömman, slalom, apport och krypa genom tunnel. Om en hamster kan tävla mot en minigris? Så klart!

22. Möblera om i ditt rum med regeln att allt som går att flytta måste byta plats.

23. Lär dig stå på händer! Googla på ”handstand tutorial” för tips. Kan du redan? Ta tid hur länge du kan stå, och försök förbättra tiden. Eller mät hur många meter du klarar att gå på händer.

24. Vem är familjens komiker? Dags att ta reda på! Bjud in till en stand up-show hemma. Alla får två minuter på sig att framföra sina roligaste repliker och skojigaste skämt. Flest skratt vinner.

25. Bygg en liten trädkoja i en växt hemma, eller ute. Den är alltså inte för dig själv, utan i miniatyr. Man kan använda glasspinnar, snöre, löv. Kanske vill något gulligt kryp flytta in!

26. Öva in en föreställning i studsmatta. Träna mycket! Bjud sedan in familj och grannar till en förHOPPningsvis underhållande show.

27. Bli expert på sommarblommor. Låna en flora (bok om växter) på biblioteket. Slå upp och lär dig namnet på alla blommor du ser. Fota de finaste och ovanligaste.

28. Pressa blommor och rama in till en fin tavla.

29. Testa några av alla recept här på KPwebben. Vad sägs om frukt­glassar, freakshakes eller kanske en iskall slush? Klicka bara på ”Pyssel och Recept”.

30. Is-racing. Funkar det verkligen en varm sommardag? Jaha då! Man behöver ishockeyklubba och isbitar. Håll klubban med båda händerna, en hand i varje ände. Lägg en isbit på skaftet. Luta klubban och tävla om att lyckas få isbiten att glida längst, eller flest gånger fram och tillbaka över skaftet, innan den faller av.

31. Loläror dodigog rorövovarorsospoproråkoketot. Rövarspråket är en klassiker som dina vuxna säkert kunde när de var i KP-åldern. Be om en kurs och avsluta den med att hela familjen bara får prata rövarspråket, en hel dag. Sosupoperorkokulol! Kan du redan rövarspråket? Testa fikon-språket! Det är stor chans att dina vuxna kan även det.

32. Lär mormor eller faster eller någon annan äldre släkting allt om Minecraft eller just ditt favoritspel. Då har du en vuxen som förstår dig och kan gejma med dig när höstrusket kommer.

33. Ta ut alla Önskebilder du kan hitta. Kombinera dem och skapa unika KPoster-konstverk.

34. Lär dig en helt ny dans från Tiktok varje vecka.

35. Prova att få något att växa. Allt du behöver är en kruka, jord, frön – och tålamod.

36. Teckna egna Katten Nils-serier! Lär dig rita själva katten med tecknar-skolan som finns här på KPwebben. Nöjd med resultatet? Fota då serien och skicka till klotter@kpwebben.se.

37. Gör en somrig Spotify-lista och dela den med någon du gillar. Inspiration finns på KP:s Spotify som heter Kamratposten.

38. Visst verkar parkour kul? Ta dig till närmaste park och spring, hoppa, klättra och rulla över alla hinder du hittar. Kolla Youtube om du vill ha tips på rörelser.

Fixa en svalkande sommar-drink.
Fixa en svalkande sommar-drink. Illustration: Carolina Ståhlberg

39. Skapa den mest svalkande sommar-drink du kan komma på. Experimentera dig fram med smaker och färger. Kommer du inte på något bra? Testa drink-recepten här på KPWebben.

40. Ett eget race! Världens mest kända cykeltävling är den flera hundra mil långa Tour de France. Orka cykla så långt! Men vad sägs om EN hel mil? Pumpa däcken, packa matsäck (du vet väl att cyklister behöver energirik mat, som donuts och bullar?) och hoja i väg!

41. ”Lika som bär” i KP syns kändisar som är ruskigt lika varandra. Men vilket är ditt kändis-bär? Hitta hen – en familjemedlem får sedan avgöra om du lyckats.

42. Hitta på ett eget bakrecept i mikron. Experimentera dig fram. Var beredd med trasa, ingen gillar en slabbig ugn.

43. Köp och smaka på tre frukter som du aldrig ätit tidigare.

44. Stämmer det att du aldrig läst Warriors-böckerna? (eller Percy Jackson, Amulett och Dagbok för alla mina fans.) Då är det perfekt läge att börja läsa bok­serier nu! I väg med dig innan bibblan stänger och låna de första delarna i valfri serie. Om du fastnar för del 1 fortsätter du tills du läst hela serien.

45. Finns det något somrigare än en jordgubbstårta? Eller sur-söt lemonad? Eller hemgjord gräddglass? Gör alla tre och fixa lovets mumsigaste fest, bara sådär.

46. Wikipedia runt! Börja med ett uppslagsord du är intresserad av, till exempel ”Titanic”. Läs och välj sedan det intressantaste ”blå ordet” i artikeln och klicka dig vidare. Kör så länge du orkar, men minst 20 ord.

47. Är det inte lite konstigt att man heter exakt samma sak hela livet? Hitta på ett smeknamn på dig själv. Få sedan folk runt om dig att börja använda det.

48. Shape of you är den mest spelade låten någonsin på Spotify. Lär dig spela den! Ta närmaste instrument. Tutorials finns på nätet. Om du inte hittar något bra instrument kan du alltid trumma på kastruller.

49. Lek den gammaldags leken Röda och vita rosen (två lag behövs, så man ska vara minst sex stycken). Googla fram reglerna.

50. Gå i second hand-affärer med vänner och plocka ihop udda och fantastiska outfits till ­varandra.

51. Ordna en överrasknings-picknick åt en vän. Be hen komma hem till dig, duka upp picknicken utmed vägen. Surprise!

52. Lek sardinasken. Det är som en bakvänd kurra­gömma. Alla deltagare utom en blundar och räknar tillsammans till 100. Den som inte blundar, springer och gömmer sig på ett bra ställe. Alla som räknat ska nu börja leta efter den som gömt sig. Men när man hittar den ska man inte ropa ”hittad!” utan i stället tyst gömma sig på samma ställe. En efter en kommer alla de letande hitta gömstället och gömma sig där. Till sist är det bara en person kvar som inte hittat gömstället där alla andra ligger packade som sardiner i en ask.Tänk på smittrisken. Kör bara sardinasken om alla fiskar är kärnfriska!

53. Ring och ställ någon rolig fråga till din farmor eller morfar. Hur var livet som tonåring på deras tid, till exempel?

54. Gör ett akvarium utan fiskar. Köp vattenväxter billigt i zoo-butiken. Sök på ”indoor water garden” på Youtube.

55. Ordna en favvofilm-festival där ni ­kollar på flera favoritfilmer i rad. Alla som är med väljer just sin favorit.

56. Skapa ditt eget bibliotek. Ordna ­familjens böcker i någon smart ordning. (Fråga alla att det är okej först om du vill slippa sura miner).

57. Lägg ett 2 000-bitars pussel.

58. Ordna ett blind-smaktest med olika saker som oboy, kaviar, ströbröd och så vidare. Se vem som gissar rätt på flest saker.

59. Ha en spakväll hemma, duscha/bada, skrubba kroppen, lägg ansiktsmask, gurkor på ögonen och måla naglarna. Spisa spa-musik från Spotify.

60. Ordna ett musik-quiz och dela in kompisarna eller familjen i lag, så får de ­tävla mot varandra. Att skriva frågorna är nästan det roligaste, så lägg mycket tid på det!

61. Sortera samtliga kläder i garderoben efter färg.

62. Skriv ett brev till ditt framtida jag som du får öppna först om tio år.

63. Gör om köksbordet till ett pingisbord. Har ni inget nät? Leta upp lika stora böcker och ställ upp!

64. Måla minst sju färgglada tavlor. Snåla inte med färg! Häng upp snyggt och bjud sedan in familj och kompisar på vernissage (visning). Bjud på äppel­cider och kex. Sälj målningarna!

65. Ha en klädbytardag med dina vänner. Gå igenom era garderober och byt kläder med varandra. Alla samlar ihop det man inte vill ha. Sedan ses man och turas om att välja från högen (lotta ordningen). Det som blir över skänker ni till Myrorna, Stadsmissionen eller Erikshjälpen.

66. ”Tapetsera” rummet med Önske­bilder!

67. Alla älskar att skratta. Hitta på ett helt eget flams. Ditt mål: Att få någon att skratta högt. Och att komma med i KP! Skicka dina flams till flams@kpwebben.se.

Lev glasstetsarlivet. Tips nummer 83.
Lev glasstetsarlivet. Tips nummer 83. Illustration: Carolina Ståhlberg

68. Kolla, spela, lyssna och läs dig igenom ALLA tips på film, spel, musik och böcker som KP:s recensenter ger. Underhållning för flera veckor!

69. Läs igenom alla nyheter på text-tv. Ökar allmänbildningen mycket!

70. Spela gamla tv-spel med en vuxen. Vuxna mellan 30 och 50 ÄLSKAR tv-spel från 80- och 90-talen.

71. Lär ut Tiktok till någon gammal.

72. Träna på att kicka med fotboll. Ge dig inte förrän du höjt ditt personliga rekord med minst tio kickar.

73. Bygg en koja med flera våningar. Det är inte lätt, så ta hjälp av någon som är bra på att snickra om du är osäker.

74. Kör handboll på närmaste fotbollsplan. Stega ut och markera sexmeterslinje, med mera. Målen blir kanske ovanligt stora, och det är ju kul för alla – utom målvakten. Turas därför om att stå i mål.

75. Kuddkrig utomhus! Stor fördel: Man kan veva loss rejält, utan att riskera att ha sönder lampor och sådant.

76. Överraska familjen med att plocka fina blommor.

77. Läs om en favoritbok. Du kanske upptäcker nya guldkorn bland sidorna!

78. Testa fågelskådning. Låna en fågelbok på bibblan. Hittar du tio arter?

79. Klipp gräset eller kratta en grusgång – och kräv att få en rimlig lön (minst 20 kronor).

80. Starta ett hemligt cykelgäng – göm er så fort ni möter någon.

81. Fixa ett eget fotbolls-EM. Samla minst 15 kompisar och grannar (fråga även sådana du inte känner så bra), dela upp i tre lag och kör ett rafflande mini-EM på närmaste gräsplätt.

82. Boll-challenge! Du behöver bara en tennisboll. Utmana dina vänner att: 1. Kasta högst – baklänges. 2. Studsa bollen högst – med munnen. 3. Balansera bollen på handryggen – ståendes på ett ben.

83. Var glasstestare. Testa en ny sort varje gång du köper glass. Fota, betygsätt och recen­sera på dina sociala medier.

84. Gå ut i skogen med en kompis. Smyg så tyst som möjligt och spana efter djur.

85. Kolla någon av dina favoritserier på en streaming-kanal. Byt ljudet på dem som pratar till något oväntat språk – typ norska. Det blir jättekul och som en helt annan serie.

86. Åk till närmaste 4H-gård och klappa djur. Gör en topplista över bästa djuren att klappa och skicka till klotter@kpwebben.se.

87. Kör ”Rockrace 3x30”. Du behöver bara en rockring. Man har 30 sekunder på sig att utföra varje uppgift, så många gånger som möjligt. Uppgifterna är: 1. Kasta upp rockringen i luften och klappa händerna tre gånger innan du fångar den igen. 2. Hoppa jämfota ut och in i rockringen. 3. Rocka så många varv du hinner på 30 sekunder. Den som hinner flest kast, hopp och varv vinner.

88. Den allra värsta sommarplågan är punka på cykeln. Lär dig att laga ett trasigt däck. Det är pilligt och tar rätt lång tid – men är otroligt bra att kunna. Och kanske kan du sedan tjäna en slant genom att hjälpa grannarna med deras hojar.

89. Sandkonst på tid! Perfekt att göra på sandstranden. Ge dig själv eller ditt sällskap i uppgift att rita eller skulptera något speciellt av sand på en minut. Låt andra badgäster gissa vad det föreställer.

90. Gör alla testerKPwebben.

91. Lek mörkerkurragömma. Släck ner allt ... Dra för gardiner och persienner. Sedan kör man som vanligt. Den som letar kan även behöva en ögonbindel om inte mörk­läggningen lyckas helt (men se upp för trappor!) Man måste leta försiktigt och långsamt. Lite läskigt och mycket kul!

92. Håva. Allt du behöver är en håv och en hink med vatten. Ja, och ett hav eller en sjö förstås. Funkar bäst en bit från närmsta badstrand (badare skrämmer i väg många djur). Fota varelserna du håvar upp och kolla om du kan artbestämma dem när du kommer hem.

93. Ta foton på djur och växter i naturen som ser sällsynta ut. Kolla upp vilka arter det är när du kommer hem.

94. Be att få sköta handlingen. Köp en ny sorts ost och en ovan brödtyp. Då blir ­frukosten ­annorlunda dagen efter. ­Omväxling förnöjer!

95. Måla om en ­gammal möbel i din favoritfärg.

96. Lek den gammaldags leken med många namn: dunken/dunk­gömme/burken/pant­gömme (är lite som kurragömma, alltså kul om man är minst fyra stycken). Googla fram reglerna.

97. Vid ösregn, skippa duschen. Gå i stället ut i badkläder och ”duscha” tills du blir för kall. Ladda med handduk i hallen.

Hur många hattar får du på dig på samma gång?
Hur många hattar får du på dig på samma gång? Illustration: Carolina Ståhlberg

98. Se hur många huvud­bonader du kan få på dig på samma gång. Den med flest vinner!

99. Smit in på närmsta idrottsplats och ordna femkamp.

100. Bygg ett bi-hotell eller en insektsholk. KP-Ludvig vet hur man gör, mejla honom och fråga.

101. Plocka blåbär, hallon och smultron och gör paj eller egen sylt.

102. Sommarlåna en hel hög med böcker. Läs alla!

103. Ring eller skriv brev till alla gamla du känner, som du inte får träffa nu i ­corona-tider.

104. Gör en hinderbana med det som finns i förrådet. Typ en planka, rep, pulkor ...

105. Lapp-leken! Skriv tre lappar med tre uppdrag var. Till exempel ”Hämta 10 saker på T”, ”Lägg 4 saker som börjar på S i en tändsticksask” eller ”hämta en hink”. Vik ihop lapparna och blanda. Dra sedan tre lappar var. Den som är klar med alla tre uppdragen först vinner. Går att köra i lag.

Läs fler tips i KP 9-10!


Texten uppdaterades 22-06-23