10 zzzöminga fakta

Visste du att en elefant bara sover tre timmar per dygn. Men att katter gärna slumrar till så mycket som 16 timmar på ett dygn. Här är 10 spännande fakta om sömn! Zzznark!

1. Sömn är mycket viktigt för människor. Hjärnan behöver sömn för att fungera bra. Om man sover för lite kan man känna sig segare och långsam i huvudet. Men även immunförsvaret behöver sömn. Om vi inte sover tillräckligt blir vi lättare sjuka.

2. När vi sover bearbetar hjärnan all ny information den har fått under tiden som vi var vakna. Hjärnan arbetar nämligen väldigt hårt under dagen.

3. Vi sover mer när vi är små. Ett nyfött barn sover runt 16 timmar om dygnet. En vuxen klarar sig normalt med sex till nio timmars sömn.

4. Under sömnen sjunker kroppstemperaturen med en halv grad och pulsen och andningen blir långsammare. Normalt rör man sig mellan 30-40 gånger under en natt.

5. Att ta en tupplur innebär att man bara vilar en kort stund. Då kommer man aldrig in i den djupaste sömnen. Att man säger ”tupplur” beror på att ordet härstammar från äldre tider. Ordet ”tupp” eller ”topp” betyder kort. Och ”lur” kommer från ”lura” som betyder vila. Alltså en kort vila.

6. En del fåglar och valar kan sova med en hjärnhalva i taget. När den ena hjärnhalvan sover kan den andra halvan se upp för faror.

7. REM-sömnen kallas den sömnperiod när människor vanligtvis drömmer. REM-sömnen är den lättaste sömnen och den förekommer vanligtvis fyra – fem gånger per natt.

8. En dröm upplevs helt verklig när vi drömmer den. Men så fort vi vaknar glömmer vi oftast av den. I bland kan man ha svaga minnen av drömmar, det kan vara att man har kvar samma känsla som drömmen gav. Om man blir väckt mitt under en dröm minns man oftast mer av drömmen.

9. Att gå i sömnen är vanligare bland unga än hos vuxna. När man går i sömnen beter sig en del av hjärnan som att den är vaken medan andra delar av hjärnan fortfarande sover. Det är inte farligt att väcka någon som går i sömnen, men man ska ta det försiktigt och inte väcka personen för hastigt.

10. Elefanter sover omkring tre timmar per dygn. Katter däremot sover i genomsnitt 16 timmar per dygn. Snacka om sjusovare!