Foto: Henrik Lange

10 tips för mera cash

Du städar badrummet och rensar rabatter – och ändå vägrar dina föräldrar att höja veckopeng eller månadspengen. Det är dags för lite mer knäppa knep ...

1.

”Alla andra får ju…” funkar sällan – om du inte kan bevisa att det verkligen stämmer. Och det kan du förstås. Bjud hem alla klasskompisar med högre veckopeng än du och låt föräldrarna höra hur det ligger till.

2.

Ta upp frågan med dina föräldrar när andra hör.
Varför inte på släktkalaset eller när de har besök av någon de vill verka givmilda inför? Aldrig har du haft ett bättre läge att förhandla.

3.

Byt från månadspeng till veckopeng och få en högre slant på kuppen. Hur då? Jo, om du till exempel har 100 kronor i månadspeng är det ju rimligt att byta till 25 kronor i veckan, eller hur? Det luriga är att du då på ett år går från att tjäna 1 200 till 1 300 kronor – utan att dina föräldrar märkt något …

4.

Förhandla som ett proffs. Tänk ut bra argument för varför du behöver mer pengar. Fråga också rakt ut vad som gör att din förälder INTE vill/kan höja din peng.

Be om en högre summa än vad du egentligen tänkt dig (men inte så hög att det är galet). Detta är ett urgammalt trick som får ditt riktiga bud att framstå som rimligt.

Finns det information som kan användas mot dina föräldrar?
Kanske den höjda lönen din mamma jublade över? Och vann inte din pappa på Triss i våras? Låt dem få veta hur snålt det vore att inte låta deras eget barn få ta del av kakan.

5.

Den som väntar på något gott väntar … åtminstone i en vecka utan att ge upp. Om du får ett nej, säg inte emot. Hämta bara din almanacka och boka lugnt in ett nytt möte en vecka senare.

På det här viset får dina föräldrar tid att tänka ordentligt. Förmodligen kommer de att vilja belöna dig för ditt mogna handlande.

6.

Tips från IJWTBC: ”Säg att du behöver extra pengar för att kunna köpa Pokémon-kort. Förklara att de blir värdefulla i framtiden. Hade vi sparat alla kort från när vi var små, då hade vi tjänat mycket.”

Läs hela intervjun med IJWTBC i KP 11!

7.

Ligg alltid steget före. När dina föräldrar ber dig att plocka upp kläderna från golvet eller städa akvariet har du gjort det för länge sedan. Allt de tänker har du redan tänkt. Att slippa -tjata är värt en extra slant, det tycker vilken förälder som helst.

8.

Välj rätt tillfälle att prata. Som när föräldrarna precis har fått lön. Eller en fredagkväll när de är skönt avslappnade (aldrig mitt i en stressig arbetsvecka). Det funkar också att väcka dem mitt i natten. Då orkar de inte att argumentera utan svarar ja på allt du frågar, för att få sova vidare.

9.

Gör en spellista som ni lyssnar på hemma eller i bilen. Välj bara låtar där artisten sjunger om pengar och rikedomar, som Money, money, money med Abba eller Gold av Kiiara.
På så sätt planterar du guldglittrande tankar i dina föräldrars -hjärnor.
Det gör dem mer lättövertalade i en förhandling.

10.

Ju större barn, desto större summor.
Bli större – börja gå på styltor.

4 råd för riktigt svåra fall

Vägrar dina föräldrar höja pengen trots att du provat alla knepen?
Då måste du ta saken i egna händer – och fixa pengarna själv.

1. Enligt sägnen norpar skator glimmande föremål och bär till sina bon. Tämj en skata och låt den röva saker till dig. Med lite tur finns det en 2-krona bland alla glasspapper och kapsyler.

2. Din gata är full av folk som går ut med hundar för en tia och passar bebisar för en 50-lapp. Du måste tänka större. Barnkalas är vägen till de stora summorna. Stressade dagisföräldrar är beredda att betala mycket för att -slippa hålla i kalasen. Lär dig att trolla eller utföra andra partytrick. Eller bli professionell fiskdamms-arrangör.

3. Träna in något av de klassiska ”trolla bort ett mynt”-tricken. Be föräldrarna om en peng och få den att försvinna. När du sedan ska trolla fram myntet igen vill det inte komma fram (ur din ficka). -Tyvärr inget du kan göra åt saken.

4. Säg till dina föräldrar att din mobil är trasig och att ni numera bara kan ha kontakt via appen Swish. Varje gång de vill ha tag på dig måste de betala minst en krona ...

Artikeln publicerades i KP 11, 2017